We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pravnomočna sodba: Štefanec neupravičeno vsem gledal pod prste

16 39 164
13.03.2018

Zdaj je povsem jasno, da nadgradnja nekdanje spletne aplikacije Supervizor, ki jo je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec pred tremi leti predstavil kot enega od večjih dosežkov prve petine svojega mandata, nosi velik madež. Ljubljansko okrajno sodišče je potrdilo ugotovitve Informacijskega pooblaščenca, da je Štefanec odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov in številk transakcijskih računov (TRR) vseh fizičnih oseb, katerih transakcije so bile pri Upravi za javna plačila (UJP) zabeležene tako v dobro kot v breme proračunskih uporabnikov.

Spomnimo, da je nadgradnja nekdanjega Supervizorja (danes Erar) privedla do verjetno največjega dosežka KPK v času, odkar jo vodi Štefanec, saj je omogočila prikaz poslovanja proračunskih uporabnikov s fizičnimi osebami. Tako je KPK kot veliko sistemsko anomalijo odkrila, da je javni sektor fizičnim osebam v več kot desetletju prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačal skupaj več kot milijardo evrov neto. Izvedeli smo tudi, da se je v vrhu po višini izplačil znašla nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, pred tem dolgoletna predavateljica in dekanka Fakultete za upravo, kjer so ji v dvanajstih letih iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb poleg plače nakazali še 636 tisočakov. To razkritje jo je tudi stalo položaja. Odstopa Dušana Mramorja, ki se je prav tako znašel na seznamu, premier Cerar sprva ni sprejel, a je ta odstopil nekaj kasneje.

In kaj je bilo s temi razkritji narobe? Ne prav veliko, saj so bila večinoma v javnem interesu, povrh vsega je KPK z objavo podatkov........

© Večer