We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(INTERVJU) Nismo stranka, ki pride in odide

18 39 103
18.05.2018

V svojem volilnem programu sporočate, da je "gospodarska uspešnost predpogoj za pravično in solidarno Slovenijo". Mar ni obratno in sta pravičnost in solidarnost predpogoja za razvoj družbe?

"To brez dvoma zagovarjamo, zato je prva alineja našega programa borba proti nepravičnosti in neenakosti. Ob tem zagovarjamo večanje delavskih pravic in varnosti ljudi. Zaradi geografskih in demografskih značilnosti Slovenije, ki premore nadpovprečno šolane ljudi, je prišel čas, da jasno povemo, da za nizkocenovna dela Slovenija ni primerna. S tem tudi definiramo, kakšno obliko gospodarstva mi želimo v naši državi."

Vaša stranka ima dolgo tradicijo vodenja resorja za delo in socialo v več slovenskih vladah. Zakaj že vsa ta leta dopuščate razmere, da delodajalci nekaznovano ne plačujejo socialnih prispevkov in delavci lahko prejemajo osnovno plačo, ki je pod zakonsko določeno minimalno plačo?

"Ravno obratno, ves čas smo bili v prvih vrstah tistih, ki smo ščitili pravice ljudi. Ob tem, da naša stranka ni imela velike moči v sedanji vladi, vidite, da se je učinkovitost pristojnih inšpekcijskih služb povečala, izboljšala se je zakonodaja. Če govorimo o prekarnem delu, pa gremo bolj v smer jasnejšega definiranja samostojnega dela ..."

Toda ni to ravno spodbujanje prekarnosti? Podpora oblikam samostojnega, pogodbenega ali sezonskega dela?

"Ne, prekarnost imamo iz več razlogov. Ključni je ta, da so v krizi ljudje, ki niso mogli dobiti dela, pristali tudi na oblike dela, ki ne zagotavljajo socialne, delavske in ekonomske varnosti. Ta razlog sedaj izginja, ker danes mnogi delodajalci že na glas govorijo o težavah pri iskanju delavcev. Prekarna razmerja, ki imajo oblike rednega delovnega razmerja, pa po naših podatkih inšpekcija vse bolj uspešno preganja. Po zadnjih podatkih se 40 odstotkov prekarnih oblik dela sčasoma spremeni v redno obliko zaposlitve. Vedno pa bo obstajala specifična oblika dela pri nekaterih samostojnih poklicih. Pri tem obstaja težava, ker niso regulirani, država pa te ljudi premalo ščiti."

Zakaj je vaša stranka nasprotovala letošnjemu zvišanju minimalnega osebnega dohodka v Sloveniji, čeprav je bil že leta in leta tako zelo nizek, da ni omogočal preživetja?

"Veliko časa smo porabili, da smo na vladi izborili 11-odstotni dvig socialne pomoči. Blokirali so nas tisti, ki so v državnem zboru podprli višji dvig. SD je sicer generalno zavzela stališče, da od trenutka, ko je predsednik vlade odstopil, ne bomo več podpirali zakonov, ki jih vlagajo poslanke in poslanci, zato da si izboljšajo možnosti na volitvah, hkrati pa niso zadosti premišljeni. Nihče pa sicer ne pove, da so ljudem, ki jim je najtežje, socialno podporo povišali le za čas volitev........

© Večer