We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

O kriptovalutah skozi oči mladih

12 1 3
11.08.2017

Tako je potekal prvi nakup blaga z bitcoini, najpopularnejšo kriptovaluto, ki ga je leta 2010 opravil Laszlo Hayenc, programer iz Združenih držav Amerike. Za pico iz restavracije Papa John’s Pizza je takrat odštel 10.000 bitcoinov, ki so bili skupaj vredni približno 40 dolarjev. Danes bi s tem denarjem lahko kupil okoli 330 tisoč margarit iz La Pizzerije, 10.000 bitcoinov ta trenutek namreč znaša približno 27 milijonov dolarjev.

Bitcoin je valuta, ki naj bi jo leta 2009 ustvarila oseba pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Plačevanje z bitcoinom, denarjem, ki nima materializirane oblike, ima mnogo prednosti. Transakcije so anonimne, posrednikov, kot so banke, ni, plačila na daljavo pa so preprosta in poceni, saj valuta ni vezana na državo. Na podobnem principu deluje večina kriptovalut, ki jih je poleg bitcoina več kot 900. Hrani se jih v digitalnih denarnicah, transakcije pa potekajo preko aplikacij na podlagi tehnologije blockchain ali verige podatkovnih blokov in spominjajo na digitalno pošiljanje denarja. Vsaka opravljena transakcija se sicer pokaže na javnem zapisu, vendar imena kupcev in prejemnikov niso znana, znana je le identifikacijska številka njihove denarnice. Zaradi anonimnosti, ki je lahko prednost ali slabost, kriptovalute pogosto uporabljajo za nakupe na črnem trgu.

O kriptovalutah in svojih izkušnjah z njimi so spregovorili mladi Mariborčani.

Koliko znanja je potrebnega za trgovanje s kriptovalutami?

Rok Behin:

Pri trgovanju s kriptovalutami mislimo na aktivno trgovanje, ki je na prvi pogled zaradi ogromnih donosov, tudi po 60 odstotkov dnevno, zelo privlačno. Dejstvo pa je, da je trg nestabilen in so poleg donosov možne tudi 60-odstotne dnevne izgube. Eden izmed vzrokov nestabilnosti je struktura imetnikov kriptovalut, ki zraven malega deleža tistih, ki valute dejansko uporabljajo za transferje in transakcije, vključuje goro špekulantov, ki čakajo, da bodo svoje imetje lahko menjali po bolj ugodnem tečaju.

Zdi se, da za samo trgovanje ni potrebno veliko znanja, ker je postopek........

© Večer