We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Om de leefstijl te verbeteren, moet het Pre­ven­tie­ak­koord meer rekening houden met sociale verschillen

10 4 0
12.01.2019

In het recentelijk gesloten Nationaal Preventieakkoord maken het kabinet, gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en vele andere partijen afspraken om Nederland gezonder te maken. Het akkoord richt zich specifiek op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. De ambities zijn torenhoog. Zo moet in 2040 het aantal mensen dat aan obesitas-gerelateerde ziekten lijdt - zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten - met 40 procent zijn gedaald.

Deze ambities zijn alleen te realiseren als maatregelen worden genomen die effectief zijn binnen groepen waar ongezond gedrag het meest voorkomt. Daar wringt de schoen. We nemen de maatregel om roken tegen te gaan als voorbeeld. In het Preventieakkoord staat dat het stoppen-met-rokenprogramma's gratis wordt door het niet onder het eigen risico te laten vallen.

Leidt dit ertoe dat vooral rokers in groepen waar het meest gerookt wordt gaan stoppen? Het gaat dan bijvoorbeeld om jonge mannen met ten hoogste een vmbo-opleiding. De helft van hen rookt, terwijl dat onder hogeropgeleiden 15 procent is. Op basis van eerdere ervaringen valt te betwijfelen of met name de eerstgenoemde........

© Trouw