We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Politieke partijen moeten stoppen met paniekvoetbal

4 1 0
14.06.2018

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 zitten in hun maag met het coalitievoorstel dat regelt dat arbeidsgehandicapten onder het minimumloon betaald gaan worden. Maar hoe kwam dat voorstel dan in het regeerakkoord? Door D66, dat opgedoken gaten in de financiële dekking in het geniep vulde met kunst- en vliegwerk - iets wat steeds vaker gebeurt.

De periode tussen het partijcongres - wanneer de verkiezingsprogramma's worden vastgesteld - en de presentatie van de financiële doorrekening door het Centraal Plan Bureau is een black box. In die periode dichten partijtoppen gerezen gaten in de financiële dekking. Dit doen ze aan de hand van een door ambtenaren opgestelde lijst bezuinigingsopties, die fungeert als een soort menu à la carte.

Het CDA bleek na de verkiezingen opeens voor het afschaffen van de wet-Hillen te zijn. Daardoor komen huizenbezitters na afbetaling van de hypotheek plots voor kosten te staan. Het voorstel om mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon te betalen, wat pensioenopbouw bemoeilijkt: een idee van D66. En tijdens de formatie van Rutte II bleek de PvdA ineens vóór de........

© Trouw