We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De brexit blijft een uitzondering, maar de desintegratie van de EU gaat door

14 6 0
12.01.2019

Alle ogen zijn nu gericht op de pogingen van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen, maar dat blijft een uitzondering. Geen ander land zal vrijwillig geheel uit de EU willen stappen. Maar Europese desintegratie krijgt wel op een andere manier vorm.

In juni 2016 gaf een meerderheid van de Britse bevolking in een referendum aan dat haar land uit de Europese Unie zou moeten treden. In de campagne gold de wens om weer controle te krijgen op grenzen, wetten en migratie als een belangrijk motief. Met name inperking van migratie werd gezien als een voordeel van een brexit.

Zonder volledige deelname aan het Schengengebied voor vrij reizen (in het Schengenverdrag hebben 26 Europese landen vrij verkeer van personen en goederen geregeld) en zonder de euro zou het uittreden ook niet zo ingewikkeld zijn. En economisch en politiek zou Groot-Brittannië prima op eigen benen kunnen staan, was de gedachte. Het heeft immers nog een zetel in de VN-Veiligheidsraad, wereldwijd banden met oud-koloniën, een leger met kernwapens en een grote financiële sector.

Daarnaast waren de gevoelens van de Britten voor de EU nooit sterk geweest. De gedachte dat het samenwerkingsverband een weinig democratische bureaucratie is, maakte tot slot een vertrek een logische manier om de ontevredenheid over de EU te uiten.

Het blijkt voor het Verenigd........

© Trouw