We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

In werkelijkheid heeft Donald Trump niets gewonnen en veel verloren in Noord-Korea

7 22 153
14.06.2018

Soms moet ik bij Donald Trump aan Charlie Chaplin denken. Vooral aan de beroemde openingsscène van ‘The Kid’. Een straatschoffie gooit een paar ruiten in; de vrouw des huizes komt verschrikt naar buiten en prompt komt Chaplin voorbij, als glaszetter uitgerust met precies het goede formaat ramen voor het ingegooide venster. Niemand is verbaasd dat het kind en hij onder één hoedje spelen, maar leuk is het wel.

Deze week speelde Trump in Singapore voor glaszetter. De escalatie van een groot conflict was voorkomen, zo verklaarde hij trots na zijn ontmoeting met Kim. Dankzij hem. Op geen enkel moment bleek dat hij zelf in belangrijke mate verantwoordelijk was geweest voor die dreigende escalatie. Hij had er zelfs geen kind voor nodig gehad – afgezien van zijn nieuwe maatje Kim dan misschien. Als self-made man is Trump desnoods zijn eigen kleuter.

Anders dan bij Chaplin is dat niet grappig. Er lijkt nog nauwelijks iemand te zijn die openlijk zegt hoe grotesk de grootspraak van de Amerikaanse president was. Ook in de mainstream pers kreeg hij voornamelijk het voordeel van de twijfel. Was hier bij nader inzien toch niet een politiek genie aan het werk geweest – onbehouwen, grof en agressief misschien, maar wel iemand die tot resultaten kwam?

Om zoiets te denken moet je nogal creatief met de realiteit omgaan. In werkelijkheid heeft Trump niets gewonnen, veel verloren – en zijn het vooral zijn Aziatische bondgenoten die........

© Trouw