We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

In de Bijbel zoeken naar houdbaar levensadvies, is als voetbalregels zoeken in een kookboek

13 5 119
12.01.2019

Zo leidt de aanwijzing in de gebruikershandleiding van mijn koffiezetapparaat tot een periodieke reiniging die ik gaarne verricht. Geschreven uitnodigingen voor recepties, begrafenissen, huwelijken, openingen etc. doen de adressanten veelal tijdig voorzieningen treffen om op het aangegeven moment ter plekke te zijn voor een gelukwens, een huilbui of een borrel.

Het verband tussen tekst en handeling wordt al wat warriger als we oversteken naar kookboeken waar de tekst, in mijn geval althans, vaak tot ellende leidt. Dat komt omdat ik ingrediënten als kamperfoelieolie, saffraantinctuur, Thaise oesterkaviaar of ‘een snippertje Laotiaanse liaan’, steevast oversla, want ik heb het niet in huis en ben te belazerd om het te gaan halen.

Mijn favoriete teksten vind ik in geschriften die nergens toe aansporen maar die ik lees om het plezier dat de tekst zelf biedt: filosofie, romans, biografieën en natuurlijk gedichten. Dergelijke teksten tref je niet veel aan in een krant. Verslaggevers, columnisten, commentatoren, briefschrijvers, adverteerders, ze willen........

© Trouw