We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Reformska agenda za BiH nije uspjela, a već prave novu

7 0 4
08.11.2018

eformska agenda za Bosnu i Hercegovinu nije donijela očekivane rezultate, a novu, o kojoj se ovih dana počelo pregovarati u Sloveniji, ne treba donositi u zatvorenim krugovima, kažu analitičari za Al Jazeeru.

U Brdu kod Kranja prošle sedmice održan je sastanak koji su organizirale ambasade Njemačke i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini s predstavnicima desetak stranaka iz te zemlje s ciljem definiranja nove reformske agende, koja bi trebala biti aktuelna u sljedeće četiri godine. Nastavak je to njemačko-britanske inicijative za provođenje neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini, a, kako je navedeno, novi pregovori trebali bi biti održani u sljedećih mjesec dana.

Krajnji rezultat trebao bi biti dokument koji će sadržavati prioritetne tačke nove reformske agende u prvih 100 dana rada vlada u Bosni i Hercegovini. Kao prioriteti su navedeni rasterećenje realnog sektora, poboljšanje poslovne klime, reforma zdravstva i drugi faktori bitni za živote građana i cjelokupnu političku i ekonomsku klimu u zemlji. Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i drugih monetarnih institucija.

Izvršna direktorica think-tanka “Populari” Alida Vračić smatra da je problem s eventualnom novom reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu identičan kao i prije četiri godine jer se strateški važni dokumenti, koji se tiču svih građana te zemlje, ponovo donose i o njima se raspravlja u vrlo zatvorenim krugovima. To, kaže, mora prestati.

Bodo Weber, analitičar u Vijeću za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu, kaže da je reformska agenda dovela do ograničene discipline u javnoj potrošnji, konsolidiranju javnih budžeta, ali da je sve stalo kad je........

© TIP