Diğer

21 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki felakette toprak altında kalan dokuz madenci, dokuz gün geçmesine rağmen bulunamadı. Arama faaliyeti, toprak kayması riski gerekçesiyle dün durduruldu. Bu kararın kayıp madencilerin yakınları üzerindeki etkisini hayal bile edemeyiz. Ama Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, düne kadar yani felaketin dokuzuncu gününde bile maden sahasına gitmemiş, bir geçmiş olsun dileğinde bulunmamıştı. Sadece kamusal sorumluluk gereği değil insani değerlere de yakın sayılmayacak olan bu tutumun politik bir tercih olduğu açık. Ardındaki motivasyonu bilmesek de.

Anagold İliç madenindeki faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmada, gözaltı, tutuklama kararları verilse de maden işletmesi sürecinde insan hayatını hiçe sayan uygulamaların hesabının nasıl sorulacağı konusu önemini koruyor. Tıpkı köylülerin 130 bin TL karşılığında haklarından feragat etmelerine dair (ki, hukuken geçerli değil) imzalı yazılı belgeler ile 11 muhtarın şirket tarafından yurt dışı seyahatlere götürülmesinin (Merdan Yanardağ Tele1'de anlattı) hesabının nasıl sorulacağı konusu gibi.

Türkiye'de, bir tarafı ülkemizde faaliyet gösteren yabancı şirket olan ve yakın zamanda sonuçlanmış hiçbir rüşvet davasının olmayışı, rüşvet ve yolsuzluğa karşı kuruluşlar tarafından zaman zaman yayımladıkları raporlarda eleştiri olarak dile getirilir. Biz de bunları zaman zaman yazarız ama değişen bir şey olmaz.

Oysa rüşvet ve yolsuzlukla mücadele alanında, Türkiye'de kurallar doğru düzgün işletilmese bile birçok Batı ülkesinde bu suçlar sıkı yaptırımlara tabidir. Dahası büyük ölçekli şirketler yasal ve etik kodlara uymayı bir taahhütname olarak sitelerinde yayımlarlar.

Özellikle hisseleri borsalarda işlem gören şirketler için bu tür taahhütnameler ve etik kodlar daha ağırlık kazanır. Çünkü herhangi bir olumsuz gelişmenin sermaye piyasalarında işlem gören hisse senetleri üzerinde doğrudan etkisi nedeniyle yatırımcıların korunması hedeflenir.

Görüldüğü gibi her şey önünde sonunda yine para için ama bu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin sorumluluklarının sorgulanmasına engel değil.

Anagold şirketinin yüzde 80 oranla büyük ortağı olan Kanada merkezli SSR Mining, yani SSR Madencilik şirketinin internet sitesinde dokuz sayfalık bir İş Davranışı ve Etik Kurallar metni yer alıyor.

Linkini paylaşıyorum.

Bu metin aslında şirketin bir taahhütnamesi niteliği taşıyor. Metnin "Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Yabancı Halkın Yolsuzluğu, Yetkililer Kanunu ve Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu" başlıklı bölümü İliç'te olup bitenleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü orada Kanada ile ABD'deki yolsuzluk ve rüşvetle mücadele kanunları, "yabancı hükümete doğrudan veya dolaylı olarak değerli herhangi bir şeyin verilmesini yasakladığını hatırlatıyor. Ve bu yasalara göre, bir eylemi bir kararı etkilemek amacıyla, şirketin para mülk veya başka bir şeyi doğrudan ya da dolaylı olarak teklif edemeyeceğini, veremeyeceğini hatırlatıyor. Rüşveti tarif ediyor tam olarak.

Peki kimlere mi verilemiyor?

Kamu görevlilerine, kamu sermayeli veya kamunun kontrol ettiği bir kurum temsilcisine, siyasi parti veya onun yetkilisine, herhangi bir siyasi makam adayına veya bu sayılan kişilerden herhangi birinin aracısı, yakın aile üyesi, hane halkı üyesine veremiyor.

Bitmedi, şirket, nüfuz kullanmak veya başka bir şekilde uygunsuz avantaj sağlamak amacıyla herhangi bir kişi için iş tutamıyor, herhangi bir kişiye iş yönlendiremiyor. Bu tip ödemelerin tamamı, yasaklı.

SSR Mining"in sitesindeki bu metinde şu da yazıyor:

- Şirketin faaliyet gösterdiği yargı bölgelerindeki yerel rüşvet ve yolsuzlukla mücadele yasalarına da uymanız gerekmektedir.

- Şirket uygunsuz ödemeleri her durumda yasaklar.

- İster hükümetlerle ister özel partilerle olsun, faaliyetler. Teklif eden, vaat eden veya ödeyenler, şirketi ve kendilerini hukuki ve cezai yaptırımlara maruz bırakabilir.

Rüşveti bu kadar ayrıntılı tanımlayıp yasaklayan bu taahhütname, şirketin sadece Kanada ve ABD'deki madencilik faaliyetlerini ilgilendiriyor olamaz. SSR Mining'in İliç'te ve şirketin ortak olduğu Türkiye'deki diğer maden işletmelerini de bağlamaktadır.

Dolayısıyla, olası itirazları pasifize etmeyi amaçladığı görülen muhtarlara yurt dışı seyahatlerin, sağlanan diğer avantajların bu bağlamda değerlendirilmesinin önünde bir engel var mıdır?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990-1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013-2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti-TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası-(2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

Ceza etkili olsa, Bakanlığın açıkladığı gibi denetimler, takipler titizlikle sürse, İliç'te uzun vadeli etkilerini daha bilemediğimiz, henüz ölçemediğimiz bu facia ortaya çıkar mıydı?

"Muhafazakâr" bir iş örgütünün bu devirde kayırmacılıktan ve liyakatsizlikten yakınması, işlerin ne noktaya geldiğini gösteriyor

Her gün emekliye sadaka gibi tutarlarda ek zam ve ikramiyelerin konuşulduğu, depremzedelerin bir sene sonra bile konteynırda yaşamak zorunda bırakıldığı bir ülkede, şeffaf olduğunu iddia eden bir kurumun tahvil operasyonunun, toplumsal refaha katkısı nedir?

© Tüm hakları saklıdır.

QOSHE - Kanadalı maden şirketi rüşveti yasaklamış - Çiğdem Toker
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kanadalı maden şirketi rüşveti yasaklamış

79 11
21.02.2024

Diğer

21 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki felakette toprak altında kalan dokuz madenci, dokuz gün geçmesine rağmen bulunamadı. Arama faaliyeti, toprak kayması riski gerekçesiyle dün durduruldu. Bu kararın kayıp madencilerin yakınları üzerindeki etkisini hayal bile edemeyiz. Ama Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, düne kadar yani felaketin dokuzuncu gününde bile maden sahasına gitmemiş, bir geçmiş olsun dileğinde bulunmamıştı. Sadece kamusal sorumluluk gereği değil insani değerlere de yakın sayılmayacak olan bu tutumun politik bir tercih olduğu açık. Ardındaki motivasyonu bilmesek de.

Anagold İliç madenindeki faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmada, gözaltı, tutuklama kararları verilse de maden işletmesi sürecinde insan hayatını hiçe sayan uygulamaların hesabının nasıl sorulacağı konusu önemini koruyor. Tıpkı köylülerin 130 bin TL karşılığında haklarından feragat etmelerine dair (ki, hukuken geçerli değil) imzalı yazılı belgeler ile 11 muhtarın şirket tarafından yurt dışı seyahatlere götürülmesinin (Merdan Yanardağ Tele1'de anlattı) hesabının nasıl sorulacağı konusu gibi.

Türkiye'de, bir tarafı ülkemizde faaliyet gösteren yabancı şirket olan ve yakın zamanda sonuçlanmış hiçbir rüşvet davasının olmayışı, rüşvet ve yolsuzluğa karşı kuruluşlar tarafından zaman zaman yayımladıkları raporlarda eleştiri olarak dile getirilir. Biz de bunları zaman zaman yazarız ama değişen bir şey olmaz.

Oysa rüşvet ve yolsuzlukla mücadele alanında, Türkiye'de kurallar doğru düzgün işletilmese bile birçok Batı ülkesinde bu suçlar sıkı yaptırımlara tabidir. Dahası büyük ölçekli şirketler yasal ve etik kodlara uymayı bir taahhütname olarak sitelerinde yayımlarlar.

Özellikle hisseleri borsalarda işlem gören şirketler için bu tür taahhütnameler ve etik kodlar daha ağırlık kazanır. Çünkü herhangi bir olumsuz gelişmenin sermaye piyasalarında işlem gören hisse senetleri üzerinde doğrudan etkisi nedeniyle yatırımcıların korunması hedeflenir.

Görüldüğü gibi her şey önünde sonunda yine para için ama bu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin sorumluluklarının sorgulanmasına engel değil.

Anagold şirketinin yüzde 80 oranla büyük ortağı olan Kanada merkezli SSR Mining, yani SSR Madencilik şirketinin internet sitesinde dokuz sayfalık bir İş Davranışı ve Etik Kurallar metni yer alıyor.

Linkini paylaşıyorum.

Bu metin aslında şirketin bir taahhütnamesi niteliği taşıyor. Metnin "Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Yabancı Halkın Yolsuzluğu, Yetkililer Kanunu ve Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu" başlıklı bölümü İliç'te olup bitenleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü orada Kanada ile ABD'deki yolsuzluk ve rüşvetle mücadele kanunları, "yabancı hükümete doğrudan veya dolaylı olarak değerli herhangi bir şeyin verilmesini yasakladığını hatırlatıyor. Ve bu yasalara göre, bir eylemi bir kararı etkilemek amacıyla, şirketin para mülk veya başka bir şeyi doğrudan ya da dolaylı olarak teklif edemeyeceğini, veremeyeceğini........

© T24


Get it on Google Play