Diğer

22 Kasım 2023

Hatay Havalimanı, Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar gördü. Yedi yerinden kırıldığı açıklanan pistin yenileneceği, bunun için de ihale açılacağı daha önce duyurulmuştu.

Zamanında bilimsel temele dayalı tüm itirazlara rağmen, daha önce kurutulmuş olan Amik Gölü alanına yapılan Hatay Havalimanı'nın yine aynı yerde yenileneceğini, çünkü başka bir alan olmadığını da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu açıklamıştı. Bakan Uraloğlu geçen ağustos ayında gazetecilere "Projemizi yaptık, şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız" demişti.

Son olarak da geçen ay AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin ile yaptığı görüşmenin ardından Hatay Havalimanı ihalesinin 12 Ekim'de yapılacağına dair verdiği bilgi, Hatay yerel medyasında yer almıştı.

Resmi olarak henüz açıklanmayan ihalenin elektronik ihale olarak yapıldığı ve yaklaşık 7 milyar 600 milyon civarında bir teklif veren Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat şirketinin tercih edileceği bilgisine ulaştım. İhale bilgileri artık nedense gizli tutulduğu için yaklaşık maliyet tutarına ulaşamadım. Bununla birlikte sektörün önde gelen firmasının da davet edildiğini öğrendim.

Silahtaroğlu, havalimanı sektörünü izleyenlerin çok da yabancısı olduğu bir firma adı değil. Adı DHMİ'nin Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist için 2022 yılında açtığı "3. Etap Güçlendirme İşini" üstlenen ortaklıkta geçmiş, "Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat- Ek-Pet İnşaat – Teknomel Yapı", ikinci pisti güçlendirme çalışmasını 550 gün içinde tamamlamayı taahhüt etmişti. Ta o zamandan gerçekçi olmadığı belirtilen bu süre de 2023 seçimleri öncesine rastlıyordu, ancak olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçenlerde açacağı duyurulan Sabiha Gökçen ikinci pisti, mania ve diğer eksiklikler nedeniyle DHMİ'nin "notam"ına konu olmuş, pistin açılışının en az üç ay gecikeceği belirtilmişti. (Geçen hafta konuyu yazdım.)

Dönelim Hatay Havalimanı'na. İhale sürecinde su basma riski dolayısıyla, Hatay Havalimanı zemininde pist platformunun yükseltilme gereği gündeme gelmiş. Pistin zeminden birkaç metre yukarıda olacağı, terminal binasının aşağıda kalacağı belirtiliyor.

Bunun ise inşaat sektöründe dolgu anlamına geldiği da bir kamu yapım ihalesinde fiyatı ve maliyeti belirleyen en önemli unsurlar arasında yer aldığı, konuşuluyor.

Kamuoyuna açıklanmayan Hatay Havalimanı ihalesinde sözleşme imzalanacağı konuşulan Silahtaroğlu şirketinin, -Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pisti 3. Etap projesi için kurulduğu sicil kayıtlarında yer alan - Set Grup adlı bir taşeron şirketle çalışacağı da sektördeki bir diğer kulis bilgisi. (Kahramanmaraş depreminden üç gün sonra 9 Şubat'ta kurulmuş bir ortaklık olan Set Grup'un ortakları ise yine Silahtaroğlu, Ek-Pet ve Teknomel.)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Hatay Havalimanı ihalesi konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Gerçi, daha Sabiha Gökçen Havalimanı pistleri hakkında sorduğum, bir çoğu da uçuş ve seyir güvenliğini ilgilendiren sorulara yanıt gelmedi. Yine Silahtaroğlu şirketinde kalacağı belirtilen Hatay Havalimanı da tıpkı Sabiha Gökçen Havalimanı gibi bütün vatandaşları ilgilendiren bir proje olma özelliği taşıyor.

Neyse ki yarın TBMM Plan v Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe ve hesapları görüşülecek.

Gerek Sabiha Gökçen Havalimanı pistleri (ikinci pistin ne zaman devreye alınacağı, kamuya ne kadar mali zarara yol açtığı, birinci pistin de kapsamlı bir bakımdan geçip geçmediği gerekse ihalesinin yapıldığını öğrendiğim ancak sonuçları saklı tutulan Hatay Havalimanı ihalesiyle ilgili konuların bu görüşmelerde gündeme gelmesi beklenir.

Ek olarak, Hatay Havalimanı ihale bedelinin, yaklaşık 7,6 milyar TL olup olmadığı, yaklaşık maliyetin ne olduğu, bu tutarın kamu kaynakları açısından yeterli gelip gelmeyeceği, bu ihalenin de "ikmal"e gidip gitmeyeceği de şimdiden cevap bekleyen diğer bir soru.

Umarım, Plan Bütçe Komisyonu üyelerinin soruları, birçok kritik konuda olduğu gibi Bakanlık tarafından "sonra yazılı olarak cevaplarız" diye geçiştirilmez.

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990-1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013-2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti-TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası-(2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

DHMİ mi, HEAŞ mı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı mı yoksa hepsi birden ortak sorumlulukla mı?… Her kim, hangi derecede sorumluysa, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pistin neden hâlâ tamamlanmadığını, daha önemlisi, mevcut çalışan tek pistin, seyir, uçuş, güvenlikleri açılarından ne durumda olduğunu kamuoyuna açıklamak durumundadır

Sayın Adalet Bakanı, herkesin hemfikir olduğu yegane konu, Anayasa değişikliği filan değil, insanca bir hayat için insanca gelirdir

AYM'nin hak ihlali kararına rağmen, Yargıtay'ın seçilmiş milletvekiline ilişkin hak ihlali kararını uygulanmaması, kararı veren yüksek yargıçlar hakkında suç duyurusunda bulunulması, aynı anda hem AYM'ye, hem yasama organı TBMM'ye hem Hatay Milletvekili Can Atalay'ı seçen seçmenlere had bildirmek değilse nedir?

© Tüm hakları saklıdır.

QOSHE - Hatay Havalimanı'nı kim yenileyecek? - Çiğdem Toker
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hatay Havalimanı'nı kim yenileyecek?

72 14
22.11.2023

Diğer

22 Kasım 2023

Hatay Havalimanı, Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar gördü. Yedi yerinden kırıldığı açıklanan pistin yenileneceği, bunun için de ihale açılacağı daha önce duyurulmuştu.

Zamanında bilimsel temele dayalı tüm itirazlara rağmen, daha önce kurutulmuş olan Amik Gölü alanına yapılan Hatay Havalimanı'nın yine aynı yerde yenileneceğini, çünkü başka bir alan olmadığını da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu açıklamıştı. Bakan Uraloğlu geçen ağustos ayında gazetecilere "Projemizi yaptık, şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız" demişti.

Son olarak da geçen ay AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin ile yaptığı görüşmenin ardından Hatay Havalimanı ihalesinin 12 Ekim'de yapılacağına dair verdiği bilgi, Hatay yerel medyasında yer almıştı.

Resmi olarak henüz açıklanmayan ihalenin elektronik ihale olarak yapıldığı ve yaklaşık 7 milyar 600 milyon civarında bir teklif veren Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat şirketinin tercih edileceği bilgisine ulaştım. İhale bilgileri artık nedense gizli tutulduğu için yaklaşık maliyet tutarına ulaşamadım. Bununla birlikte sektörün önde gelen firmasının da davet edildiğini öğrendim.

Silahtaroğlu, havalimanı sektörünü izleyenlerin çok da yabancısı olduğu bir firma adı değil. Adı DHMİ'nin Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist için 2022 yılında açtığı "3. Etap Güçlendirme İşini" üstlenen ortaklıkta geçmiş, "Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat- Ek-Pet İnşaat – Teknomel Yapı", ikinci pisti güçlendirme çalışmasını 550 gün içinde tamamlamayı taahhüt etmişti. Ta o zamandan gerçekçi olmadığı belirtilen bu süre de 2023 seçimleri öncesine rastlıyordu, ancak olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçenlerde açacağı duyurulan Sabiha Gökçen ikinci pisti, mania ve diğer eksiklikler nedeniyle DHMİ'nin "notam"ına konu olmuş, pistin açılışının en az üç ay gecikeceği belirtilmişti. (Geçen hafta konuyu yazdım.)

Dönelim Hatay Havalimanı'na. İhale sürecinde su basma riski dolayısıyla, Hatay Havalimanı zemininde pist platformunun yükseltilme gereği gündeme gelmiş. Pistin zeminden birkaç metre yukarıda olacağı, terminal binasının aşağıda kalacağı belirtiliyor.

Bunun ise inşaat sektöründe dolgu anlamına geldiği da bir kamu yapım ihalesinde fiyatı ve maliyeti belirleyen en önemli unsurlar arasında yer aldığı, konuşuluyor.

Kamuoyuna açıklanmayan Hatay Havalimanı ihalesinde sözleşme imzalanacağı konuşulan Silahtaroğlu şirketinin, -Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pisti 3. Etap projesi için kurulduğu sicil kayıtlarında yer alan - Set Grup adlı bir taşeron şirketle çalışacağı da sektördeki bir diğer kulis bilgisi. (Kahramanmaraş depreminden üç gün sonra 9 Şubat'ta kurulmuş bir ortaklık olan Set Grup'un ortakları ise yine Silahtaroğlu, Ek-Pet ve Teknomel.)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Hatay Havalimanı ihalesi konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Gerçi, daha Sabiha Gökçen Havalimanı pistleri hakkında sorduğum, bir çoğu........

© T24


Get it on Google Play