We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Πείρα και ποιότητα

3 0 173
12.07.2018

Ο Ορέστης Καρνέζης (που παρεμπιπτόντως την Τετάρτη του ημιτελικού είχε τα γενέθλια του) το είχε πει πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ: "Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η Κροατία. Θα το δείτε, θα πάει μακριά". Κάποιοι την πέρασαν στα ψιλά τη δήλωση του. Λογικό. Κάποιοι άλλοι απλώς είπαν ότι "ΟΚ, το λέει γιατί η Κροατία μας απέκλεισε και το έχει καημό". Και αυτό λογικό.

Η διαφορά είναι πως ο έμπειρος διεθνής κίπερ είδε κάτι που αρκετοί από εμάς δεν είχαμε καταλάβει σε τέτοιο βαθμό. Ότι μετά από χρόνια η Κροατία συνδύασε ποιότητα, εμπειρία και ομαδικότητα. Αυτό τους έλειπε παραδοσιακά. Η ομαδικότητα. Μόνο που στον μεγάλο ημιτελικό απέναντι της βρισκόταν μία ομάδα που έκανε ατού της στο τουρνουά την ομαδικότητα. Την Αγγλία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0

Ως το 68' το "Ιt's coming home" έμοιαζε εφικτό και απόλυτα ρεαλιστικό. Η Αγγλία είχε ανοίξει το σκορ νωρίς, εγκλώβισε την Κροατία στο δικό της ρυθμό, πήγε σε ματς λίγων ευκαιριών, δούλεψε τρομερά τις αλληλοκαλύψεις, έβγαλε όλα τα στοιχεία του ομαδικού πνεύματος στο δικό της μισό γήπεδο, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος.

Δεν μέτρησε καλά την ποιότητα και την εμπειρία του αντιπάλου. Μόντριτς, Μάντζουκιτς, Πέρισιτς, Ράκιτιτς, -η αποκάλυψη του τουρνουά- Ρέμπιτς. Με αυτούς δεν πας να...σβήσεις το παιχνίδι από το 50’. Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται. Η ποιότητα των Κροατών και φυσικά η τεχνογνωσία τους από τέτοιου είδους αγώνες, δεν θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν ημιτελικό χωρίς φάση για ένα ημίχρονο. Αφύσικο. Ναι, με τη Σουηδία ήταν πιθανό. Με την Κροατία με τίποτα.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΟ 2-0, ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 1-1

Ο Σάουθγκειτ είχε ένα πλάνο. Σε ταχύτητα υπερτερούσε η ομάδα του. Όπως επίσης σε δυνάμεις, σε ενθουσιαμό, σε ομαδικότητα. Πόνταρε στα στοιχεία αυτά και μπήκε με ορμή να πάρει προβάδισμα και ενδεχομένως το μομέντουμ. Τα κατάφερε.

Το γρήγορο γκολ ήταν "ταμάμ" για τους Άγγλους, προκειμένου να κρατήσουν δυνάμεις και να ψάξουν δεύτερο γκολ σε ανοικτό γήπεδο. Μόνο που ξέχασαν κάτι. Να το ψάξουν το γκολ πραγματικά. Με εξαίρεση 1-2 φάσεις μετά το 1-0 του Τρίπιερ στο 5’ οι Βρετανοί επέλεξαν να μπουν στη λογική του "κοιτάζω να μη φάω γκολ, παρά να βάλω". Εννιά στις δέκα φορές με αντίπαλο ισάξιο, πιθανώς και ανώτερο, θα την πατήσεις. Θα το φας το γκολ. Και πολύ άντεξε το πλάνο τους.

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΚΡΟΑΤΙΑ, ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Στο 68' τα πράγματα άλλαξαν. Η ισοφάριση έδωσε φτερά στα πόδια των Κροατών, πρισσότερο πάντως τους έδωσε αυτό που όλοι ξέραμε πως έχουν σε αφθονία. Αυτοπεποίθηση. Αυτοί οι τεράστιας κλάσης παίκτες δεν γινόταν να αφήσουν τη Ρωσία χωρίς να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Σε αυτό τους βοηθάει και το DNA, η ψυχή που πάντα είχαν οι Γιουγκοσλάβοι.

Το ματς γύρισε τούμπα. Η Κροατία άρχισε να πυροβολάει από παντού, έβγαζε αυτοματισμούς και ακόμη και αρνητικοί παίκτες ως το 65’ όπως οι πλάγιοι μπακ, Βρσάλικο και Στρίνιτς, πήραν τα πάνω τους, έκαναν προωθήσεις με θάρρος και πλέον οι Βαλκάνιοι έβγαζαν περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή και κυρίως με σωστές αποστάσεις. Το απίθανο γκολ του Πέρισιτς κατάφερε μεγάλο πλήγμα στην αγγλική........

© SPORT 24