We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Venezuelas tyranni av dåliga idéer

2 7 27
18.10.2018

➤ DEBATT Idéer driver världen: de goda skapar frihet och välstånd; de dåliga förtryck och fattigdom. Visst är pengar viktiga men pengar är endast ett medel för att nå ett mål. Idéerna är målet. Du är inte vad du äter; du är vad du tänker, skriver professor Daniel Pipes.

I synnerhet politiker är influerade av idéer. Som John Maynard Keynes uttrycker det ”Praktiska män som tror sig vara befriade från allt intellektuellt inflytande är vanligtvis slavar under en förlegad nationalekonom. Galningar med auktoritet som hör röster i luften destillerar sin frenesi från vissa akademiska klottrare från förr. … det är idéer, inte egenintresse, som är farligt för gott och ont”.

Från välstånd till misär
Venezuelas historia, de gick från välstånd till misär genom sin egen galning med auktoritet, visar på detta med enastående klarhet. År 1914 gav upptäckten av olja på venezuelansk mark landet stora inkomster och frambringade en relativt fri ekonomi.

År 1950 hade Venezuela den fjärde högsta inkomsten per capita i världen, efter USA, Schweiz och Nya Zeeland. Så sent som 1980 kunde man skryta med att ha världens snabbast växande ekonomi i det 20 århundradet. År 2001 rankades Venezuela fortfarande som Latinamerikas rikaste land.

Venezuelas problem hade dock startat långt innan. Med början omkring 1958 ledde regeringens inblandning i ekonomin, inklusive pris- och valutakontroll, högre skatter och begränsningar av äganderätten, till decennier av stagnation och per capita inkomsten minskade med 0.13 procent från 1960 till 1997. Det var dock fortfarande ett normalt fungerande land.

........

© Samhällsnytt