We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Röd knapp enda alternativet för Vänsterpartiet på onsdag

1 1 22
14.01.2019

➤ KRÖNIKA Det är inte så ofta jag håller med vänsterextremister som Lars Ohly, Rossana Dinamarca och Daniel Sestrajcic. Men ifråga om vilken knapp jag anser att Vänsterpartiet bör trycka på vid statsministeromröstningen på onsdag är jag helt enig med dem – det finns bara ett alternativ, den röda, om man ska kunna se sig själv i spegeln efteråt utan att skämmas.

Vänsterpartiet har en nyckelroll på onsdag. Det är på dem det hänger om Löfven ska få fortsätta regera Sverige eller inte. Vore det fråga om samma Löfven som under föregående mandatperiod hade situationen varit annorlunda och gul eller till och med grön knapp det naturliga valet för Vänsterpartiet.

Men den Löfven som nu ska koras är en väsentligt annan. Det är en Löfven som lovat Liberalerna och Centerpartiet att föra en mer utpräglat nyliberal politik på en rad områden än vad Reinfeldt gjorde under sina två mandatperioder. Att det förhåller sig så har till och med L-ledaren Jan Björklund nöjt deklarerat efter avslutade fyrpartiförhandlingar.

Ovanpå det har L och C fått Löfven att lova att inte samtala eller förhandla med Vänsterpartiet under mandatperioden, en anti V-klausul alltså motsvarande den anti SD-klausul som tidigare aviserats. ”Ren förnedring” har röster inom Vänsterpartiet med rätta kallat detta.

Vänsterpartiet har nu ett guldläge att pressa Löfven till att backa från de mest iögonenfallande nyliberala inslagen i fyrpartiöverenskommelsen. ”Du vill ha vårt stöd, det här vill vi ha i utbyte”.

Att det blir kort om tid är inte Vänsterpartiets bekymmer. Ansvaret faller primärt på Löfven som i arrogans inte brytt sig om att förankra sin kandidatur hos V utan tagit för givet att de ska släppa fram honom oavsett eftergifter till högern. Sekundärt är det Björklund och Lööf som ska klandras för att ha trott att de kunde driva S hur långt högerut som helst utan att V skulle bita ifrån.

Löfven kan naturligtvis tappa stödet från L och C om han lovar V något för att säkra deras ja-röster, men risken för V att få skulden för det är inte så stor att den är något de på allvar behöver bekymra sig om.

Många som redan är kritiska till S högerförflyttning eller bara anstränger sig........

© Samhällsnytt