We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Genderneutrale aanspreekvorm miskent bijna alle mensen

4 0 0
14.09.2017

Er zijn bijna geen transgenders. Verhef hen daarom niet tot norm voor beleid, maar geef hun wel ruimte, adviseert mr. Jasper Endeman.

Onlangs kreeg ik van een bestuurlijke instelling de vraag hoe men binnen die instelling zou moeten omgaan met eventuele transgenders.

De eerste vraag bij elk bestuurlijk probleem is om hoeveel gevallen het gaat. Op basis van wat de media zeggen, zou je denken dat er een enorme groep transgenders is. Een arts die ik consulteerde, was echter verhelderend over hoe zeldzaam transgenderisme is.

Trouw sprak van 48.000 gevallen. Dat zou ongeveer 0,3 procent van de bevolking zijn. Onderzoek van Dick Swaab resulteerde echter in (nog) lagere getallen: 0,01 procent van de mannen en 0,003 procent van de vrouwen. De hoogste getallen komen van de transgenderactivist en journalist Lynn Conway: 0,05 tot 0,2 procent. Dat zijn ongeveer 34.000 personen, een zeer kleine groep. Wil je voor 34.000 personen de aanspreekvormen van 8,5 miljoen mannen en 8,5 miljoen vrouwen aanpassen?

Bedenk ook dat een deel van de transgenders geen vrouw maar juist een man wil zijn, of andersom. Zij willen juist als meneer of mevrouw worden aangesproken, zich als zodanig kleden of een dames- of herentoilet tot hun beschikking hebben.

Transgenderisme moet ook niet verward worden met seksuele........

© Reformatorisch Dagblad