We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Theologenblog: Hoe verkeerd is plagiaat eigenlijk?

4 0 0
13.02.2018

Plagiaat wordt een wetenschapper of schrijver zwaar aangerekend. Echt iets van onze westerse cultuur, vindt Gert Kwakkel.

Regelmatig komt iemand negatief in het nieuws vanwege plagiaat. Onlangs was het oud-minister Vermeend die betrapt werd en zijn excuses aanbood. Velen zijn hem de laatste jaren voorgegaan. Waarom gebeurt dit vaker dan vroeger?

Er zal ongetwijfeld sprake zijn van een sneeuwbaleffect: als er in de media enkele gevallen aan de orde komen, gaan mensen scherper opletten. Ook is de verleiding om de toevlucht te nemen tot plagiaat groter geworden, althans in de universitaire wereld. Onderzoekers moeten met originele gedachten en resultaten komen. Zij staan onder een zware tijdsdruk.

Daar komt bij dat het kopiëren van het werk van een ander veel gemakkelijker is geworden: met een paar muisklikjes is het voor elkaar. Als je niet goed noteert waaraan je iets hebt ontleend, denk je later dat je het zelf geformuleerd hebt. Dan loop je het risico plagiaat te plegen, terwijl je je van geen kwaad bewust bent.

Bij plagiaat pretendeer je zelf iets bedacht of gevonden te hebben, terwijl je het van iemand........

© Reformatorisch Dagblad