We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto Komšić i Džaferović nisu bili u Banjoj Luci?

5 0 13
11.01.2019

Inat je ugrađen u temelje proslave 9. januara kao praznika u bh. entitetu Republika Srpska. I ostao jedina trajna kategorija u odnosu na sve ono što je u te temelje ugrađeno. Osim manifestacije, narodski rečeno, nazor svečarske, nema tu iskrenog slavlja. Teško je priznati, ali proklamirani ciljevi nisu ostvareni, život je sve teži, od parola se ne živi. Ali, važno je tom gubavom “političkom Sarajevu” pokazati da je njegovo protivljenje uzaludno, da su odluke sudova, bilo domaćih ili međunarodnih, urota protiv slobodarskog naroda, da pravo na osvojenu slobodu niko ne može oduzeti, da je jedino naša istina prava, da nam se može da sipamo so na ranu i našim i njihovim žrtvama, jer “ne može nam niko ništa”.

Član Zakona o praznicima RS-a kojim je 9. januar definiran kao praznik u neskladu je s Ustavom Bosne i Hercegovine. Odlučio je to Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2015. godine. Površni promatrači i analitičari-amateri te promotori ovakvog entiteta tvrde da je time samo osporen vjerski dio obilježavanja praznika, jer se toga dana, prema pravoslavnom kalendaru, slavi svetac arhiđakon Stefan. Nije sporan svetac, niti pravo na slavu, nego su datum i događaji koji su se odigrali te 1992. godine, kao i odluke, diskriminatorske u odnosu na dva (od tri) konstitutivna naroda. Entitetska Narodna skupština je izmijenila Zakon o praznicima RS-a, ali još nema vjerodostojne ocjene da li je time ispoštovana odluka.

Manipulatorima je najgore kad ih se suoči s činjenicama. E, pa, haj’mo malo o činjenicama. Šta se događalo prije 27 godina? Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina odlučila je pozvati svoje građane na referendum i pitati žele li ostati u krnjoj Jugoslaviji, koju su već napustili Slovenija i Hrvatska. Odluka je većinom izglasana u Skupštini Bosne i Hercegovine u oktobru 1991. godine. Nezadovoljni takvim razvojem situacije, narodni poslanici Srbi, predvođeni Srpskom demokratskom strankom, napuštaju legalne institucije i formiraju odmetnutu skupštinu........

© Poskok