We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

LIJEVI ŽURNALIZAM I DESNI RADIKALIZAM Šimić: U svom lijevom desnilu žurnalistički magovi koriste nacionalistički šovinizam

3 0 0
12.07.2018

Primjer prvi. Otvoriš jedan čitani portal, sa naslovnice ti se smiješi tekst: Sarajevo, bošnjačka i islamistička kasaba. Ignoriraš i ideš dalje, ali te odmah dočekuje sljedeći naslov: Zločini tzv. Armije BiH i unitaristička prijetnja. Odmahneš rukom i konstatiraš da se radi o nekom nacionalističkom, islamofobnom i ratno-huškačkom smeću. I odeš na drugi portal.

Primjer drugi. Otvoriš drugi portal, sa naslovnice vrišti poruka: Poručujemo nasljednicima Udruženog zločinačkog poduhvata: Čekamo vas! Ignoriraš i ideš dalje, ali te odmah dočekuje sljedeći naslov: HDZ nastavlja da radi na rasističkoj i neoustaškoj platformi. Odmahneš rukom i konstatiraš da se radi o nekom kroatofobnom, militantnom i ratno-huškačkom smeću. I odeš na treći portal.

piše: Neven Šimić, thebosniatimes.ba

Primjer treći. Otvoriš treći portal, sa naslovnice ti drito u ekran udara opet jaka poruka: Srpska genocidna svijest u srpskoj književnosti. Ignoriraš i ideš dalje i opet te dočekuje nešto slično: Ideologija četništva i rasistička srpska politika. Ponovo odmahuješ rukom i rezignirano konstatiraš da medijima u ovoj zemlji nema pomoći.

Ako ste mazohist ili pasionirani ljubitelj portalističkog medijskog treša sigurno se redovno susrećete sa gore opisanim situacijama. No da odmah otkrijemo karte. Primjer prvi i primjer treći su izmišljeni. Mada ne i imaginarni, jer sličnih naslova i sličnih sadržaja pun je svijet nacionalističke portalistike u BiH. Primjer drugi nije izmišljen i bio bi samo još jedan u moru dosadnih egzemplara nacionalističkog medijskog huškanja da nije jedne sitnice – navedeni naslovi krase jedan lijevi i antinacionalistički portal. Barem tako rečeni portal sam sebe predstavlja i barem ga tako dio javnosti percipira.

O posrtanju lijevog žurnalizma u BiH pisano je ranije. Nacionalistička iracionalnost već je u dobroj mjeri prožela pojedine lijeve medije i pretvorila ih u tužne spomenike nacionalističke gluposti i parodiju žurnalizma. U taj medijski mrak nezaustavljivo srlja i portal Tacno.net koji rado i s ponosom ističe svoj lijevi i slobodarski background. Mada je ova konstatacija zapravo pogrešna. Neko ko nije žrtva ignorancije ili selektivnog čitanja mogao je bez problema uočiti da je nacionalistički mrak još puno ranije progutao ovu lijevu medijsku utvrdu. Općem dojmu ne pomažu ni pojedini kvalitetni tekstovi i neki dobri autori kakvih još ima na ovom portalu.

Fini građanski šovinizam

Nastavimo još malo o naslovima: Čovićev plan B je nastavak puta kojeg su utrli Pavelić i Tuđman. Možda je ovaj još intrigantniji: Građanski savez pita Wigemarka: Prestaju li evropske i liberalne vrijednosti tamo gdje počinje muslimanska većina. Ili da se opet vratimo starom dobrom ratu: Komšić poručio Ljubiću: Bosna i Hercegovina se odbranila 1993, odbranit će se opet. Ipak nije fer baviti se samo naslovima. Kultura dijaloga i kreativno pisanje mogu se naći i u citatima. Recimo ovom: Građanski savez poziva ovim putem i međunarodnu zajednicu da pokaže djelić volje koji je pokazala kada je BiH trebalo zadužiti kod pljačkaških evropskih banaka i osigura da se njeni neustaški favoriti u vlasti vrate u........

© Poskok