We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kardinal je malo skratio listu ubijenih u Jasenovcu

3 0 1
18.02.2019

Bozanićeva zakašnjela sućut nije bez značenja, ali je taj logor smrti sveo na Holokaust i zaboravio sve ostale

Krajem veljače bit će punih 29 godina od onoga Općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice na kojem je prvi predsjednik te stranke i neovisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, rekao:

“Pobornici hegemonističko-unitarističkih ili jugoslavensko-velikodržavnih shvaćanja vide u programskim ciljevima HDZ-a ništa drugo do zahtjev za obnovom ustaške NDH. Pri tom zaboravljaju da NDH nije bila samo puka ‘kvislinška’ tvorba i ‘fašistički zločin’ već i izraz kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versailleskoga krojila ‘novi europski poredak’. Prema tome, NDH nije bila samo puki hir osovinskih sila već je bila posljedak posve određenih povijesnih čimbenika”.

I tako je, eto, sve počelo. Pod tim “sve” misli se na procese u neprekidnom trajanju, duge i duboke toliko da je krajem siječnja 2019. godine kao važan, povijesni i dugo čekani govor percipiran onaj kardinala Josipa Bozanića o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i genocidu nad Židovima u njoj.

Iz spomenutog Tuđmanova istupa najčešće citirani dio je, zapravo druga polovica jedne rečenice, one što u cjelini glasi: “Pri tom zaboravljaju da NDH nije bila samo puka ‘kvislinška’ tvorba i........

© Poskok