We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Europa, Sjedinjene Države i Balkan u 2019.

3 1 3
12.01.2019

Prošla godina obilježena je političkim zaoštravanjem na Balkanu. Neriješena pitanja guraju se pod tepih euroatlantskih integracija na koje ozbiljniji promatrači s pravom sumnjaju. Pitanje integracije razorenih država i ostarjelih balkanskih društava u Europsku uniju i NATO-u ovisi prije svega o njihovoj unutarnjoj stabilnosti i dobroj volji sila, a tek onda sve zbunjenijih eurokratiziranih država.

Nakon što je Donald Trump osvojio izbore, raste želja Njemačke za preuzimanje uloge europskog policajca. Njemački cilj je utjecati na sve važnije odluke na starom kontinentu. Nijemci traže (geo)političke prostore gdje će predvoditi kako globalnu tako i europsku politiku, najčešće suprotstavljajući se Sjedinjenim Državama.

Prisjetimo se vatrenog govora oslabljene kancelarke Angele Merkel u korist stvaranja europske vojske, daljnje njemačke podrške nuklearnom sporazumu s Iranom, koji implicira (ne)izravno financiranje terorističkih skupina i iranske Revolucionarne garde te njemačkog inzistiranja na Sjevernom toku 2 iz Rusije unatoč, opravdanim, strahovima srednjoeuropskih američkih saveznika. Nije paradoks reći da Njemačka postaje svojevrsna europska Rusija, barem kad je u pitanju odnos prema Sjedinjenim Državama.

Države Balkana itekako su pod utjecajem tog odnosa. Dok Sjedinjene Države sa zanimanjem gledaju na mogući sporazum o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, Njemačka tvrdi da taj sporazum otvara prostor daljnjim nestabilnostima.

Riječ je o najsvježijem primjeru američkog pokušaja........

© Poskok