We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Unutrašnja agresija

2 3 34
29.06.2018

Foto: Predrag Trokicić

Rat u Hrvatskoj formalno je završio prije dvadeset i tri godine, ali ranjenika je iz dana u dan sve više. Broj osoba koje traže status ratnih vojnih invalida u zadnje doba raste po stopi od dvije tisuće mjesečno. Stručnjaci koji se koriste prostom logikom doslovno su sleđeni pred ovim trendom: potraje li u Hrvatskoj poslijeratni period dovoljno dugo, broj ratnih stradalnika mogao bi premašiti broj stanovnika!

„Invalida će biti kao u priči!“ sažeo je problem bivši ministar branitelja Predrag Matić. To samo znači da herojski i slavom opjevani „Domovinski rat“ ne poznaje nikakve limite, pa niti ograničenje oko svoga trajanja. Veličanstvena oslobodilačka epopeja očito ima to svojstvo da ne prestaje nakon službenoga okončanja, nego se, naprotiv, intenzivira s porastom vremenske distance od momenta kada se nacionalna zastava slavodobitno zavijorila na kninskoj tvrđavi. S mnogo osnova može se tvrditi da najveći kapital hrvatske ratne pobjede leži u činjenici da rat njome nije završen.

Otkako je stupio na snagu novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, u svega nekoliko mjeseci – točnije: do 31. svibnja ove godine – u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je osam i pol tisuća zahtjeva za priznavanje statusa ratnih invalida „po osnovi bolesti (…) kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske“. Bit će ih još i mnogo više, jer je novim zakonom ostavljen neograničeni rok za podnošenje takvih zahtjeva. Time je načinjena hrabra administrativna inovacija: Hrvatska je prva, a zasigurno će dugo vremena biti i jedina zemlja na svijetu koja se odlučila na takav potez.

Kako je moguće da bilo tko otkrije svoju........

© Peščanik