We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Klimanje

2 1 40
12.06.2018

Foto: Peščanik

Nekada davno jedan čuveni novinar je izbrojao da u toku jednočasovnog intervjua on svome sagovorniku klimne glavom 273 puta.

I mi se vala naklimasmo.

Mnogi su se uzbudili: austrijski novinar je 11 puta prekinuo Putina. Taj bezobraznik je Putinu postavljao provokativna pitanja (zamislite). I još je naspram njega sedeo prekrštenih nogu. Kako se samo usudio?

Biću slobodna da ove uzbuđene komentatore podsetim na program trećeg semestra žurnalistike: intervju je novinarski žanr u kojem je intervjuer obavezan da postavlja provokativna pitanja. I kako bi se možda na prvi pogled dalo očekivati, ovaj žanr ne predviđa učešće samo dvoje ljudi. U njemu uvek učestvuje i auditorijum, a intervjuer je tu baš zbog tog auditorijuma. Ne zato da bi se u prijatnom ćaskanju s onim koga intervjuiše zabavljao.

Svojevremeno smo ja i moj kolega Igor Malev, pravi znalac novinarskog zanata, čitavih pet godina na radiju Glas Rusije zajedno vodili emisiju pod nazivom Unakrsno ispitivanje, emisiju kroz koju je prošlo mnogo poznatih ljudi. Koncept emisije je bio sledeći: u razgovoru s nekim političarem nas dvoje smo unapred delili uloge. Na primer, Igor je zastupao levu, a ja........

© Peščanik