We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

U knjižari posle 40

4 3 87
10.01.2019

Foto: Peščanik

Sa 20 godina se nisam pitao šta želim da čitam već ko želim da budem. Odlazio sam u knjižare kao u neke hramove, na hodočašće u potrazi za tim odgovorom. Nisam imao puno novca i pažljivo sam birao. Uzeo bih knjigu sa police i proučavao njen omot, mirisao stranice, opipavao atmosferu u prvim pasusima i zamišljao burne zaplete koji slede i sebe u njima, mudrijeg i hrabrijeg. To osećanje me zapljusne i danas, svaki put kad uđem u knjižaru: uzbuđenje zbog tog mnoštva mogućnosti.

Pa ipak, sve je drugačije.

Kada danas preturam po rafovima ne zamišljam samo svoje buduće, već i prošlo vreme. Tu nisu samo knjige koje bih mogao čitati, već i one koje sam pročitao. Životi koje sam vodio i ostavio. Želje koje se nisu ispunile. Knjižara je još uvek moj hram, ali u njemu ne nalazim samo odgovore na pitanja, već i neostvarene snove.

Počeo sam idem u knjižare da bih naučio da pišem. Jedini uporni savet koji sam dobijao od priznatih pisaca bio je da čitam sve. To je bio dobar savet. Još uvek je dobar. Ali je i neostvariv. Niko ne čita sve, čak ni sve knjige koje bi želeo da pročita. Svi biramo, pa šta bude. Poznati citat Džona Mjuira o ekologiji mogao bi se primeniti i na naš izbor knjiga: „Kad god biramo neku stvar otkrivamo njenu povezanost sa svim ostalim stvarima u svemiru“. Knjižara je taj granični prostor. Čak i ako kao ja nemate dovoljno novca da svake nedelje kupite kutiju punu novih knjiga i tako sebe iznova izmislite, imate taj dragoceni trenutak izbora.

Kao mlad pisac čitao sam što više mogu, da upoznam različite stilove, rečeničke strukture i glasove raznih pisaca. Smatrao sam da treba da razvijem osećaj za ono što odzvanja i za ono što se prodaje, kao i za ono što je već hiljadu puta isprobano. Ali ono što mi je trebalo više od svega bile su posledice mojih izbora. Trebalo mi je da živim živote koje su me knjige koje sam čitao nagonile da vodim – da budem smeo, velikodušan, otvoren za iznenađenja i misterije. Dok nisam sve to proživeo, moje proučavanje rečenica bilo je samo album sa insektima pribodenim čiodama, poređanim po rodovima i vrstama. Nešto sam saznavao iz tih hladnih klasifikacija, ali se to nije moglo meriti sa iskustvom boravka na širokoj........

© Peščanik