We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Deca s invaliditetom konačno u školi?

1 9 22
12.07.2018

Foto: Peščanik

Dok većina dece širom Srbije uživa u letnjem raspustu, neka deca jedva čekaju početak naredne školske godine. To im je možda i prva prilika za sticanje obrazovanja. Vlada Srbije se u junu zvanično obavezala da će sva deca s invaliditetom moći da idu u školu.

Ovo je veliki korak. Naime, hiljade dece s invaliditetom u Srbiji nisu upisana u školu. Sada nam je rečeno da će ona konačno dobiti priliku da stiču obrazovanje, i to inkluzivno, dakle da uče zajedno sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama sa i bez invaliditeta, kao i da uživaju u školskim ekskurzijama i vannastavnim aktivnostima.

U pismu koje je 8. juna uputio organizaciji Human Rights Watch, ministar prosvete Mladen Šarčević obećao je da će se obezbediti „pristup, inkluzija i učešće svakog deteta, učenika/ce i odrasle osobe u kvalitetnom i inkluzivnom obrazovanju”.

Ohrabruje nas činjenica da ministarstvo prosvete najavljuje konkretne mere koje će osigurati da deca i mlade osobe s invaliditetom više ne budu lišeni obrazovanja.

Ključna stvar je učiniti da ovo postane realnost.

Kada sam započela istraživanje na ovu temu u Srbiji novembra 2015. godine, susrela sam mnogu decu s invaliditetom koja ne idu u školu. Zapravo, utvrdili smo da do 50 odsto dece s invaliditetom koja žive sa svojim porodicama nisu upisana u........

© Peščanik