We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kamiondžije su bile (mnogo) bolje

1 2 26
13.01.2018

Twin Peaks

Sinoć je na javnom servisu prikazana prva epizoda prve sezone serije „Twin Peaks“. Prikazivanje serije na javnom servisu najavljeno je prilično neobično: „Kultna serija koja je postala fenomen širom sveta i inspirisala brojne autore – stiže na RTS“. Pritom se u najavi ne skriva da je reč o seriji iz 1990. godine. Iz najave je, pak, izostao podatak da je TV Novi Sad u okviru svog noćnog programa „Boja noći“ seriju emitovala za tada još jedinstveno jugoslovensko govorno područje već 1991. godine. Ko je to zaboravio ili nije ni dobio priliku da zapamti, mogao bi se pogrešno zapitati zašto je bilo potrebno više od dve i po decenije da „kultna serija“ i svetski „fenomen“ stignu na RTS. Umesto toga, pitanje glasi: otkuda ovaj neočekivani ekskurs u istoriju TV serija na RTS-u?

Pitanje bi se moglo i preformulisati: zašto sada gledamo epizode iz prve sezone, ako je prošle godine, posle velike pauze, emitovana nova, treća (prve dve su iz 1990. i 1991) sezona serije? Pritom, pitanje ne treba shvatiti kao sugestiju da je umesto starih trebalo kupiti nove epizode. Nove epizode naprosto nisu dobre, kao što nisu valjale ni epizode iz prve i druge sezone, izuzev prvih nekoliko, posle kojih se jedan od kreatora i autora serije David Lynch povukao pod pritiskom producenata zainteresovanih da se na kraju ipak otkrije ko je ubio Lauru Palmer. Kako Lyncha nimalo nije zanimala narativna strana serije, on je od jednog trenutka naprosto digao ruke od tog posla. Istina je, međutim, da je i tih nekoliko prvih epizoda bilo dovoljno da se serija vidi kao prekretnička, kao svojevrsni međaš u istoriji TV zabave.

Pa ipak, uobičajena objašnjenja za ovakav ugled serije lako se pokazuju kao površna, ako ne i sasvim netačna. Kaže se da je to bila prva serija koja se usudila da gledaocima izloži složenu narativnu strukturu; da je to prva serija čiju nijednu epizodu niste smeli da propustite ako želite da razumete priču; da je to prva serija koja je prekršila epizodni obrazac i izneverila očekivanja gledalaca da u svakoj epizodi mogu da računaju na ponavljanje sličnih sadržaja; da je to prva serija koja je estetiku visoke umetnosti primenila u oblikovanju zabavnog TV sadržaja. Naravno, ništa od toga nije tačno. Dobar deo ove pogrešne argumentacije proizlazi iz povezivanja statusa njenog prvog autora Lyncha sa predrasudama o popularnoj kulturi. (Krajnje je sporno, uostalom, videti samog Lyncha izvan konteksta popularne kulture, i........

© Peščanik