We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Siguran izlaz iz siromaštva

2 2 39
12.07.2018

Foto: Predrag Trokicić

Tradicionalna mantra predstavnika Svjetske banke i MMF-a siromašnim zemljama koje se suočavaju sa masovnim neformalnim sektorom da prije svega moraju uspostaviti vladavinu zakona i natjerati sve poslodavce koji rade na crno da plaćaju poreze i doprinose – više ne važi.

Konstatujući da u većini siromašnih zemalja Afrike i Azije skoro 70% zaposlenih radi u neformalnom sektoru, a samo legalno zaposleni uživaju prednosti zdravstvenog i penzionog osiguranja i garantovanu minimalnu platu, u „Izvještaju o svjetskom razvoju 2019 – Promjena prirode rada“ Svjetska banka zaključuje da je takva situacija nepravedna za većinu. Autori ovog izvještaja nude rješenje za ovaj problem: minimalac i obavezno zdravstveno i penziono osiguranje treba u potpunosti ukinuti, kako bi konačno svi zaposleni bili u istoj poziciji i korak bliže sveopštem prosperitetu i blagostanju. U izvještaju se konstatuje da je „u bogatijim zemljama teško izvodljivo da se u potpunosti odbaci model doprinosa na platu“, pa je „najveća šansa da se uvedu alternative doprinosima u zemljama sa niskim prihodima”. Sirotinja ništa bolje nije ni zaslužila.

Razlog zašto su siromašne zemlje siromašne, sa klimavom ekonomijom baziranom na neformalnom sektoru, autori izvještaja vide u višku regulacije koja se odnosi na pokretanje biznisa, poslovanje i prava zaposlenih, te se zalažu za svođenje regulacije na minimum ili za njeno ukidanje.

Biće da su autori izvještaja u pravu, jer šta je regulacija donijela zemljama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Danske – samo bijedu, siromaštvo i korupciju. Ukratko, ništa dobrog. Uostalom, svakog dana na TV vidimo milione Nijemaca, Francuza, Šveđana koji se bježeći od bijednog života očajnički i ne pitajući za cijenu pokušavaju dočepati neoliberalne........

© Peščanik