We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Od Gorana Bregovića do Dragana Vikića

37 0 10
09.01.2017

Bošnjaci, Srbi i Hrvati dobili su priliku da za svoju dušu (jedino) naprave neke mini varijante Bregovićevog orkestra za svadbe i sahrane, što nikom ne smeta da udara u ratne fanfare.

09.01.2017 16:15

Piše: Vildana SELIMBEGOVIĆ

Niko zapravo ne zna u koja smo doba sa izvršenjem presude Ustavnog suda BiH, one koja se tiče proslave Devetog januara kao Dana RS-a. Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Zakon o Danu RS-a i mada ni njezino rukovodstvo nije naročito raspoloženo da govori o detaljima dokumenta koji ukupno ima tri zakonska člana, poslanici su uvjereni da su makar naknadno ispoštovali zahtjeve najviše pravosudne instance u Bosni i Hercegovini time što Deveti januar više nije krsna slava, dakle (barem zvanično) nema vjerskih obilježja već je sekularni praznik, nije više - po istom zakonu - ni praznik koji se u entitetskom kalendaru vodi kao neradni dan, ovaj put je tretiran odlukom Vlade RS-a i proglašen takvim, no u samom NSRS-u priznat će da recimo svima onima koji ovaj dan ne doživljavaju kao svoj praznik niko ne smije zabraniti da ga smatraju radnim, tim prije što po Zakonu o praznicima RS-a dane koje Vlada proglasi neradnim valja nadoknaditi.

Druga je posve stvar pitanje šta se stvarno slavi Devetog januara, odnosno kako na suštinu tog praznovanja reagiraju Bošnjaci, Hrvati i svi ostali. Možda je baš zato svrsishodnije govoriti o efektima kampanje kojom predsjednik RS-a i lider SNSD-a nastoji sakriti stvarne razloge zbog kojih je i napravljena čitava afera, a oni su bez sumnje imali izborne motive. Da je i sam Dodik toga svjestan, ilustrira podatak da je već u više navrata govorio o “ključnom” referendumu za RS, koji čas planira ove, a čas naredne godine, ali svakako prije narednih općih izbora.

Nije uopće nikakva tajna da SNSD svoj izborni rezultat duguje referendumu, kao što je još manja da je upravo referendumska avantura Dodika pozicionirala u onu vrstu radikala koje i NATO doživljava kao (ozbiljnu) prijetnju miru na Balkanu. Komandantica Štaba NATO-a u BiH Giselle Wilz krajem prošle sedmice presjekla je sve rasprave o učešću bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH u protokolu slavlja: jasno i nedvosmisleno je rekla da im to zakon zabranjuje, naglašavajući pritom da je ministrica o(d)brane BiH Marina Pendeš donijela ispravnu odluku eliminirajući mogućnost da u špaliru budu pripadnici Trećeg puka OSBiH.

Oni koji ih uprkos tome zovu, morali bi unaprijed preuzeti odgovornost ako zbog kršenja naredbe ostanu bez posla. Ispostavilo se u međuvremenu da su naši pukovi i osmišljeni tako da ih ne mogu cimati politički vrhovi u promotivne i ostale svrhe, zbog........

© Oslobođenje