We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pitanje za HDZBiH: da li je Trump legitiman?

10 0 150
08.11.2018

Svaka priča o legitimitetu u Bosni i Hercegovini, na način na koji to već godinama priča HDZBiH i na koji to kao papagaji ponavljaju svi iz sestrinske HDZ Republike Hrvatske u evropskim institucijama, počiva na ekskluzivitetu političkog predstavljanja po matrici: jedan narod, jedna partija, jedan vođa... Možda je preciznije reći da iz glavnog zagrebačkog stana filijalnom mostarskom dolazi internacionalna podrška za realizaciju jedinstvene banovinske politike. Ako imamo u vidu cilj – zadržavanje HDZ-a BiH u vlasti i Bosne i Hercegovine u stanju propale države, onda nemamo previše brige da identifikujemo dokle će ovo trajati. Odgovor je jednostavan: dok oni u čije ime se prodaju bijeli bubrezi pod bubrege ne shvate prevaru ili ne isele skroz iz svoje domovine, uglavnom kao nadomjestak za demografske gubitke suhe krive kifle. Jasno je svima da od njenog podebljavanja i pretvaranja u okruglastu pogaču zadugo nema ništa.

Šta je to što nekoj vlasti, a posebno zakonodavnoj, izabranoj na izborima provedenim na osnovu opšteg prava glasa daje legitimitet? Svaki učenik srednje škole danas u cijelom svijetu zna odgovoriti na to pitanje: Broj poslaničkih mjesta u parlamentu dobijenih na osnovu glasova osvojenih na izborima u skladu sa izbornim sistemom propisanim Ustavom i Zakonom. A izbornih sistema ima k’o gljiva ono kad orosi kiša pa samo iskaču svuda uokolo. Obično izborni uspjeh svi povezujemo sa brojem osvojenih glasova, odnosno činjenicom da je za izbornu pobjedu potrebno dobiti više glasova od drugih.

A šta ako Zakon ili Ustav kažu drugačije? Šta ako postoji sistem u kome možete pobijediti iako dobijete manje glasova od nekog drugog? To bi svakako bilo legalno, ali je li taj pobjednik i legitiman? Ako imate kakvih dilema, predlažem da pitate Donalda Trumpa da li je on legitiman. Trenutni predsjednik SAD-a je na ovu poziciju izabran sa gotovo 3.000.000 glasova manje od protivkandidatkinje Hillary Clinton. Možda vam stručnjaci za legitimitet iz HDZ-a BiH daju tačan odgovor na ovo pitanje?

Oni, prije svega, potenciraju da je znak legitimiteta udio u dobijenim glasovima i to onda još vezuju za etničku pripadnost birača. Vratimo se malo SAD-u sa dodatnim pitanjem da li je Afroamerikanac Barack Obama bio legitiman u dva predsjednička mandata s obzirom na to da većinu njegovih glasača ne čine Afroamerikanci? I tu bih volio čuti odgovor HDZ-ovih rasnih stručnjaka za legitimitet.

Bosna i Hercegovina je nešto posebno, kažu “stručnjaci”. Da, ona jeste nešto posebno jer su tako napisali stranci, a potpisale zemlje učesnice u bh. ratu 1992-1995: Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina u Parizu 1995. Ipak, ni tako posebna (3 u 2 uz Ostale i građane), nije........

© Oslobođenje