We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bosna u Evropi

25 0 1
10.01.2017

Kad je onomad 2002. godine Adnan Terzić izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara, obećavao je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju 2009, što će reći za sedam godina.

10.01.2017 16:03

Piše: Muharem BAZDULJ

I ne samo to, nego je u martu 2004, usprkos nepovoljnom izvještaju Evropske komisije, i dalje vjerovao da će BiH postati punopravna članica EU najkasnije 2009, pozivajući se i na činjenicu da su ga u toj vjeri ohrabrile izjave Paddyja Ashdowna. 2009. je davno došla i prošla, a bosanskohercegovački napredak na putu ka EU je milimetarski. Ipak, uzdajući se u kratko pamćenje biračkog tijela, različiti funkcioneri iznova ponavljaju mantru o ulasku u Evropsku uniju za sedam godina. (Valjda im je sedam drag broj; sedam je smrtnih grijehova, sedam svjetskih čuda, sedam neba, sedam samuraja, sedam veličanstvenih, sedmorica mladih, sedam godina u Tibetu i sedam hiljada dana u Sibiru.)

Dobro, političarima je između ostalog u opisu posla da nešto obećavaju, mada bi bilo bolje kad bi ta obećanja bila manje providno lažna. Nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem su građani Velike Britanije izglasali izlazak iz Evropske unije, svima je jasno da je ova zajednica u najvećoj krizi od svog postanka. Uostalom, ključni i najfrekventniji argument protiv svake euroskepse uvijek je bio solilokvij tipa: “Evropska unija je klub u koji svi žele da uđu i iz kojeg niko nikad nije poželio da iziđe”. I to je bilo tačno, sve do 2016. godine. Imajući u vidu situaciju u Italiji, Francuskoj i Holandiji, najave važnih tamošnjih političara koji po mnogim procjenama imaju sasvim solidne šanse još ove godine preuzeti rukovođenje ovim zemljama o potrebi da i one preispitaju svoje mjesto u EU, kriza o kojoj govorimo još je očiglednija. Evropska unija nema trenutno ni vremena ni kapaciteta da razmišlja o proširenju u narednih nekoliko godina i to je surova istina. Čak i najjače sidro Evropske unije kakvu poznajemo, Njemačka, dakle, nije više onako čvrsto i nepomično. Sigmar Gabriel, zamjenik Angele Merkel i mogući kandidat socijaldemokrata za kancelara, otvoreno govori o tome da raspad EU nije nezamisliv.

Kad smo već kod Njemačke, jedan od najuticajnijih tamošnjih kolumnista Jakob Augustein iz Der Spiegela ovih dana je ispisao sjajan tekst u kojem potencira ključni razlog krize evropskog projekta i uspona desničarskih partija. Ne okolišajući, Augstein poručuje da je ključni razlog uspona desničarskih partija – ekonomski: “Desnica elitama kvari uživanje u kapitalizmu. Dok se traga za dubljim uzrocima desničarske revolucije – previše političke........

© Oslobođenje