We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tužan epilog višegodišnje bahatosti

12 1 4
07.12.2017

Prije koji dan održana je prva licitacija Banke Srpske Banja Luka u stečaju na kojoj je na prodaju ponuđena pokretna i nepokretna imovina ove banke, vrijedna nekoliko miliona KM. Međutim, na licitaciji se pojavio samo jedan kupac, zainteresiran za jedan stari računar i nešto kancelarijskog materijala u ukupnoj vrijednost od 1.000 KM. To je za banjalučki portal Capital.ba potvrdila stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić, dodavši da će nova licitacija biti održana u januaru naredne godine na kojoj će se imovina ove banke ponuditi kupcima po nižoj cijeni od dosadašnje.

Naravno, ovo nije dobra vijest ni za povjerioce Banke Srpske u stečaju, ali ni za cjelokupni bankarski sistem u manjem bh. entitetu. Jer, Banka Srpske u stečaju je, između ostalog, na prodaju ponudila i poslovnu zgradu u Boriku sa opremom (8,48 miliona KM), Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice Šeher (2,71 milion KM), poslovnu zgradu banke sa opremom u Bihaću (1,97 miliona KM) te nekoliko poslovnih prostora u zgradama vrijednih od desetak do nekoliko stotina hiljada KM.

Zašto je ovo loša vijest za povjerioce? Pa jednostavno zato što ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca od Banke Srpske u stečaju iznose 252 miliona KM, od čega je stečajna upravnica priznala 182 miliona, a osporila 70 miliona KM. Prva licitacija im, naravno, ne ulijeva previše nade da će svi naplatiti svoja potraživanja. Zašto je ovo loša vijest za cjelokupni bankarski sistem RS-a? Pa zato što se u osnovi prodaje zaista vrijedna imovina banke u stečaju, ali za tu imovinu po principu “oteto - prokleto” ili nema kupaca ili oko nje obilaze samo “lešinari” koji će vješto iskoristiti trenutnu situaciju kako bi........

© Oslobođenje