We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nemoralna ponuda

8 0 19
12.10.2017

Gostujući prošle sedmice na TVN1, dr. Adisa Omerbegović-Arapović, profesorica sa Burch Univerziteta i potpredsjednica SBB-a za ekonomsku politiku i strateški razvoj, rekla je nešto veoma interesantno. Kazala je kako je svojevremeno bila nominirana za člana Nadzornog odbora NOS-a (Nezavisni operator sistema) BiH, ali je taj angažman odbila jer ne želi primati naknade iz budžeta. Dodala je također da trenutno jeste članica Ekonomskog savjeta (vijeća) Vlade FBiH, što nije plaćen angažman, ali da su članovi tog savjeta, kako je rekla, “dobili nemoralnu ponudu od jedne strane ambasade” pod uslovom da potpišu da neće kritikovati rad Vlade FBiH.

Na pitanje novinarke TVN1 o kojoj je ambasadi riječ, profesorica je rekla kako je riječ o britanskoj vladi, koja značajnim sredstvima pomože rad vlada u BiH. Dodala je da to neminovno možda i nije loše, ali da i to mora biti transparentno. Naglasila je također da ona nije potpisala izjavu o nekritikovanju Vlade FBiH, jer je to u osnovi neprincipijelno, budući da će savjet odlučivati o bitnim stvarima za ekonomiju BiH. “Odlučila sam da ostanem profesorica i da primam tu platu i da utičem na javne politike u ovoj zemlji. Ne moramo svi ući prljavi u politiku, možemo i čisti”, zaključila je ona.

Ovo je prilično pošten potez profesorice Burch Univerziteta, koji baš i nije uobičajen u bh. javnom životu, a posebno ne u ovdašnjoj politici. No, ono na što bh. javnost mora obratiti posebnu pažnju u cijelom ovom slučaju je zapravo ta “nemoralna ponuda” britanske vlade upućena članovima Ekonomskog savjeta, koja je ukrašena jednim malim dodatkom - da se ne kritikuje Vlada FBiH!?

Šta, dakle, znamo o toj nemoralnoj ponudi? Znamo da britanska vlada značajnim sredstvima pomaže rad vlada u BiH (?!) te da je........

© Oslobođenje