We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Deveti januar u Srebrenici

63 0 3
09.01.2017

Ove su godine Bošnjaci - prvi put - morali otići na posao na Dan državnosti, 25. novembra, dok je proslava Dana RS-a - opet prvi put - dobila bezuslovnu podršku ...

09.01.2017 12:25

Piše: Dr. Sadik AHMETOVIĆ

Foto: Arhiva Oslobođenja

lokalne administracije iako je baš ove godine prvi put i zvanično neustavna

Srebrenica ove godine dočekuje 9. januar u potpuno drugačijem nego dosad raspoloženju - poražena. Danas vidimo koliko je bio u pravu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je na posljednjoj sjednici Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine izrazio zabrinutost za naš narod u Republici Srpskoj koji je “na proteklim izborima politički doveden u podređen položaj”.

U Srebrenici, gdje smo punih 20 godina odolijevali pritiscima iz Banje Luke, vidi se to možda bolje nego bilo gdje drugo. Puno je značilo imati načelnika Bošnjaka u Srebrenici, gradu u kojem je počinjen zločin genocida, gradu iz kojeg je cijelo Podrinje udisalo kiseonik kojim je disala država Bosna i Hercegovina uz obalu rijeke Drine. Da ga imamo neko bi danas u naše ime digao glas protiv nametanja neustavnog praznika, takozvanog “Dana RS-a”.

Na to da glas digne neko iz Federacije očigledno ne možemo računati. “Odbrana Ustava” svela se na prepucavanja političkih vrhova. Na srebreničke povratnike i strepnju koju kod njih izaziva kršenje njihovih ustavnih prava, danas niko u Sarajevu ne misli. Na naš narod ne misle ni oni koji ga trenutno “reprezentuju” u lokalnoj vlasti. Dok je na terenu stanje više nego zabrinjavajuće, dio bošnjačkih odbornika podređuje opći interes ličnom, a pojedinci, koji na moju veliku žalost dolaze upravo iz SDA, nastoje da nas podijele zarad nekoliko pozicija – i u Srebrenici i u Sarajevu.

Srpski načelnik donosi novac iz Banje Luke, nagovještava investicije, pazi šta govori, no sve to ima za cilj ne opći napredak, već skretanje pažnje iz činjenice da su ove godine Bošnjaci – prvi put – morali otići na posao na Dan državnosti, 25. novembra, dok je proslava Dana RS-a – opet prvi put – dobila bezuslovnu podršku lokalne administracije iako je baš ove godine prvi put i zvanično neustavna. Srebreničani se........

© Oslobođenje