We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tužna priča o majci i Majkiću

15 30 0
18.09.2017

Zvao me jedne prilike u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, pozvonio poštar Muji i Fati na vrata, a otvorio mali raščupani Ibrica s Playboyem pod pazuhom: u jednoj mu ruci dopola prazna flaša šljive, a u drugoj dopola popušena cigara. “Mali, jesul tata i mama kod kuće?”, upitao ga poštar, a Ibrica otpuhnuo dim cigare pa iscijedio kroz zube: “A šta ti misliš?”

Malo je koji vic s Mujom i Fatom tako precizno opisao rasap obitelji - osnovne ćelije društva - u ovom našem brzom i nervoznom vijeku, kao ovaj u kojemu Muje i Fate uopće nema. A nema ih jer oboje rade i zarađuju, ili barem pokušavaju raditi i zaraditi, ili barem traže gdje da pokušaju raditi i zaraditi. A zapušteni mali Ibrica sam u kući, listao Playboy, pio, pušio i po cijele dane se zajebavao, odrastavši bez roditeljske pažnje u mamlaza koji će se s vlastitim demonima konačno obračunati tek u četrdesetoj, napisavši na Twitteru: “Kad bi sve žene dale otkaz i posvetile se porodici, cijena radnog časa bi se udvostručila, radnih mjesta bilo bi dovoljno, a porodica bi bila zdrava.”

Te se genijalne ideje, eto, na Twitteru dosjetio mladi gospodin Dejan Majkić, u slobodno vrijeme pomoćnik direktora u Poreznoj upravi Republike Srpske, a po struci sin zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić. Zna, naime, Dejan o čemu govori: u ono davno vrijeme dok je Tito hodao zemljom, majka Dušanka je povazdan radila u banjolučkim pogonima Elektronske industrije Rudi Čajavec, pa je mali Dejan cijelo djetinjstvo proveo u kući sam s flašom, cigarom i Playboyem, tek tu i tamo otvarajući vrata poštaru i cijedeći kroz........

© Oslobođenje