We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Radna akcija Šamac-Dubai

7 1 312
08.01.2018

Zvao me jednom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, otišao Mujo u Njemačku, pa se pohvalio Sulji da je u Dortmundu otvorio zgodnu jednu malu, gradsku banku. “Sereš!”, iznenadio se Suljo. “Baš banku? Ono sa šalterima?” “Baš banku. Sa šalterima”, potvrdio ovaj. “Kako? Pa prije samo mjesec dana otišo si odavde ko kokuz, a sad otvorio banku!”, predao se Suljo. “Eh, kako”, odgovorio Mujo. “Pajserom.”

Tako je, eto, bilo nekoć davno, u vrijeme prije blagostanja u Bosni i Hercegovini, kad se za otvaranje takvih biznisa još moralo na gastarbajdžiluk u Njemačku. Danas taj Kožin vic ide ovako: otišao Elmedin sa Soukbunara u Novo Sarajevo, pa se pohvalio Sulji da je na Dolac Malti otvorio zgodan mali, kvartovski centar za plaćanje komunalnih usluga. “Sereš!”, iznenadio se Suljo. “Baš Centar komunalnih usluga? Ono sa šalterima?” “Baš komunalnih usluga. Sa šalterima”, potvrdio ovaj. “Kako? Pa otišo si odavde ko kokuz, a sad otvorio Centar komunalnih usluga?!”, predao se Suljo. “Eh, kako”, odgovorio Elmedin. “Makazama.”

Mrtav ozbiljan je tako krajem prošle godine - sve sa zastavama, fanfarama, novinarima, kamerama, nadahnutim govorom, crvenom vrpcom, plišanim jastučićem i makazama - premijer Kantona Sarajevo na Dolac Malti svečano otvorio Centar komunalnih usluga, u osnovi dakle jedan poslovni prostorčić veličine mahalskoga granapa, sa par šaltera na kojima će građani plaćati račune za vodu, struju i gas. Nešto dakle što u drugim civilizacijama - manje naprednim i svakako manje svečanim - jednog dana samo nikne u prizemlju zgrade, u Bosni i Hercegovini svečano otvara sam predsjednik Vlade, u izravnom televizijskom prijenosu s........

© Oslobođenje