We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kraljica Hrvata u starosnoj penziji

208 0 12
19.05.2017

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

19.05.2017 16:20

Piše: Boris DEŽULOVIĆ

Elem, jedne se prilike međugorskom župniku Jozi Zovku ukazao glavom i bradom Gospodin Svemogući, pa ovaj iskoristio priliku da doumi neke filozofske i teološke nedoumice. “Gospodine“, upitao ga tako fra Jozo, “što Tebi predstavlja prostor?” “Prostor?”, začudio se Jahve. “Da”, veli fra Jozo, “šta Tebi znači fizički prostor?” “Ništa”, pogladio Jahve dugačku sijedu bradu, “stotine hiljada milijuna vaših kilometara meni nije više od jednog pedlja.” “A vrijeme?”, nastavio fra Jozo. “Ni vrijeme”, odgovorio mu Jahve. “Stotine hiljada milijuna vaših godina meni nije više od jedne sekunde.” “Čudesno”, udivljeno će fra Jozo. “A što je s novcem? Što tebi znači koncept novca?” “Novac?”, opet Jahve pogladio bradu, pa se blago nasmijao. “Novac meni ne predstavlja baš ništa: stotine hiljada milijuna vaših maraka meni nije više od pfeniga.”

“Hm”, zahmhao na to fra Jozo, pa se ohrabrio i oprezno upitao: “Gospodine, ako Tebi toliki novac baš ništa ne znači, ako ti je stotinu hiljada milijuna maraka kao nama pfenig, bi li mogao za potrebe naše male siromašne župe stvoriti desetak milijuna maraka?”

“Naravno, nikakav problem”, odgovorio mu Jahve. “Samo sekundu.”

U malom Međugorju, da skratim vic, vidjeli su naposljetku da od Boga nema neke fajde – nešto u vezi linearnog koncepta vremena u teološkom materijalizmu, nisam ni ja do kraja shvatio – pa se obratili Djevici Mariji. Za razliku od Svemogućeg i Nedokučivog, ispravno su razmišljali međugorski teolozi, Majka je Božja zemaljsko i tjelesno, dakle fizičko biće, pa će razumjeti linearne koncepte prostora, vremena i novca. I šta da vam pričam, dobro im krenulo. Niti petnaestak godina kasnije, nekad malo siromašno seoce izgledalo je kao vanbračno dijete Marije Bistrice i Las Vegasa. “Međugorje, selo u dva reda/iz daleka ki Nevjork izgleda”, pjevala su djeca nekadašnjih stočara i gastarbajtera, razvozeći po selu nepregledne kolone hodočasnika iz Amerike, Brazila, Poljske i Filipina, prodajući im usput krunice, raspela, kape, majice, Gospinu rakiju i pivo, kineske svjetleće kipove Rajske Djeve Kraljice Hrvata i vijetnamske dresove hrvatske nogometne reprezentacije.

Išlo je tako u Međugorju kao po loju, sve dok se u Rimu nije pojavio novi papa, Frane Argentinac, što je usred vatikanske istrage o međugorskim ukazanjima stao zbijati neukusne pošalice o Gospi šalterskoj službenici, što vodi poštanski ured u zabitom hercegovačkom selu šalje i dijeli poruke mjesnim vidjelicama. “Ja više volim Madonu majku, našu majku, a ne Madonu voditeljicu odjela koja šalje poruke svakog dana. Ta žena nije Isusova majka. Pa tko misli da bi Gospa rekla, ‘dođite sutra u toliko i toliko sati i ja ću reći poruku tom i tom vidiocu’?”, ponovio je tako papa Frane novinarima prije par dana, vraćajući se iz svetišta u Fatimi, teološki objasnivši svoju skepsu oko upravo protestantskih radnih navika Gospe Međugorske, što je u evo već trideset šest godina podijelila više od četrdeset hiljada poruka, blagoslova i ostalih pošiljki.

Trideset šest........

© Oslobođenje