We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako se oteti dojmu

10 2 124
18.12.2017

Poslao mi jedne prilike u dva poslijepodne Ante Tomić poruku. Ima on taj običaj, da u gluho doba dana, poslije ručka, ljudima mobitelom šalje svoja dokona razmišljanja.

“Dojam je najjači”, piše mi tako Ante. “Nitko se nikad nije oteo dojmu.”

I zaista, ne postoji u našim jezicima ništa strašnije od dojma, nemani što je u Srbiji zovu još i utisak. Zajeban je dojam. Koga taj dovabi u svoj čelični zagrljaj, kao da ga je golemi piton dohvatio: satima se onda taj očajnički pokušava otrgnuti, krckaju nesretniku kosti dok se batrga mlatarajući rukama u utiskovu stisku, ali sve džabe. Ne može se nesretnik oteti dojmu. Naravno da ne može. Nitko nikad nije. Nije se do sad čulo, u cijeloj povijesti naše pismenosti nije zabilježeno da se netko oteo dojmu.

Obrazac je uvijek isti. Dojam ili utisak nastane tamo gdje ga se najmanje očekuje, u naizgled nevinom doživljaju neke pojave: jačanje tog doživljaja i narastanje dojma zove se “stjecanje”. Dojam se onda polako stiče i stiče, sve dok ga žrtva konačno i neprimjetno ne stekne. U trenutku kad stekne dojam, već je kasno: koliko god mu snažan otpor pružila, koliko god se otimala, žrtva se ne može oteti dojmu. Zapravo, što mu se više otima, to je dojam snažniji.

U posljednjih par sedmica zabilježeno je nekoliko brutalnih napada dojmova i utisaka. Nakon što se, recimo, reis Husein Kavazović nije uspio oteti utisku da predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavom o deset hiljada ISIL-ovih glavosječa u Bosni namjerno koči europske integracije BiH, ona je u intervjuu Jutarnjem listu paničnim glasom ispričala kako se “ne može oteti dojmu da je Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima onih u Bosni i Hercegovini koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO”. Onda je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na........

© Oslobođenje