We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Disco Yugoslavia

10 3 29
23.06.2017

I što na to kaže ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dakle “Katica za sve”? Što ministrica Katica za sve kaže na učenički transparent “Vrijeme je za školovanje”?

23.06.2017 16:00

Piše: Boris DEŽULOVIĆ

Boris Dežulović / Foto: Arhiva Oslobođenja

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Zapravo, veli, i nije vic, nego više ko neka zagonetka. Čuj, zagonetka? Ja, i to u vezi jezika: ti si, kaže, potpisao onu Deklaraciju, razumiješ se u te stvari, pa ćeš znati valjda i ovu lingvističku zajebanciju. Dobro reko koju?, elem, zašto se – to, veli, mene zanima - prefiks “o-”, osnova “dvoje” i sufiks “no” u riječi “odvojeno” pišu sve zajedno, a “sve zajedno” piše – odvojeno?

Velika je to zajebancija, priznajem, “odvojeno” se piše sve zajedno, a “sve zajedno” odvojeno – zato, uostalom, taj mitološki naš jezik nije lako ni u školi naučiti, a kamoli na ulici imenovati – ali to i nije stvar za jezikoslovce, već više za antropologe. Bosna je i Hercegovina, u najkraćemu, sva zajedno, a odvojena. Nema kraće i preciznije ustavne definicije ove zemlje, i kad jednog dana zaista i bude imala Ustav, već u drugom paragrafu – članak prvi glasio bi, kako sam ja to zamislio, samo kratko: “Bosne i Hercegovine ima” – stajat će kako je “Bosna i Hercegovina sva zajedno odvojena”.

Najbolji je primjer za ovo o čemu govorim protest bosanskohercegovačkih........

© Oslobođenje