We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mamić i janjičari

4 0 11
13.06.2018

Postajemo iz dana u dan sve egzotičniji i privlačniji za bijeli svijet. I ne može se reći da nam ne ide, da budućnost nije svijetla. Svako malo stigne neki izvještaj kako nezadrživo srljamo u progres, još samo da oktobar mine i biće ko što nikad nije bilo. Vas sloboda i jednakost.

Imamo, dakle, razloga za radovanje, ljeto je mlado i vrelo, a mi čudesna i privlačna destinacija. Evo dokazani naš prijatelj Bill Clinton zašiljio je pero i u svom prvom romanu “Predsjednik je nestao” - gdje će, šta će - prostor svoje spisateljske imaginacije vezao je za nas.

Može li i biti drugačije, Bosna i Hercegovina je poznato poprište svakojakih trilera i drama. Clinton to, kao vrstan pripovjedač, dakako zna. Zato i jeste svoju junakinju, na našu radost, trudnu vegetarijanku i ubicu iz Bosne i Hercegovine, oživotvorio tako kako jeste. Hajde sad što je trudna, pa hajde i to što je vegetarijanka, ali još i žena-ubica. Gdje to ima nego kod nas.

Biće to, dakako, sigurno još jedan važan faktor našeg razvoja. Dolaziće sad ljudi i da vide tu zemlju koja je rasadnik trudnih književnih junakinja. Ako budemo imali sreće,........

© Oslobođenje