We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oksanen: Räkna inte med att demokrati segrar när den står emot identitet

2 0 1
12.10.2018

Batikhäxor, godhetsknarkare, neandertalare, skrikhöger, ”dessa finliberaler”, ja okvädingsord haglar inom borgerligheten. Samtidigt är det bara ett av många tecken att identitetspolitiken vinner allt för stora insteg. Att ha rätt identitet, att tillhöra rätt grupp, att vara för eller emot, är viktigare än att föra samtal om sakfrågorna. Att identifiera sig med rätt grupp blir viktigare för de som tidigare fokuserade på individer och sakfrågor. Här handlar signalerna om vad man gillar, vad man delar som en del i bygget av den särskiljande identiteten.

Den här mekanismen som nu skär djupt in i borgerligheten bidrar till att försvåra regeringsbildningen. Törs man längre säga att man vill hålla ihop? De som får ryggdunkarna och hejaropen är de som bygger sin argumentation på den starka identiteten och på splittring: ”Jag är…” och ”dom andra är dumma”.

Vi lever i en tidsålder som på bara några år slagit om till en allt starkare identitetsbaserad diskurs. Identiteten kan vara med en grupp som är skapad av politik, intresse, kön, etnicitet eller religion. Särskilt farligt är utvecklingen mot starka dominerande nationalistiska eller religiösa identiteter eftersom det bygger på att alla som inte hör till oss hör inte hit. En identitet kan också provocera fram motidentiteter och så........

© öp