We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Васко Кръпката за музиката с кауза и концерта му в чест на трънския референдум

2 0 62
12.01.2019

Вече 30 г. музиката ти е вдъхновена от човешкия копнеж за свобода и правда. Първоначално тя бе бунт срещу тоталитаризма. Той формално си отиде. Но…стари другари и нови печалбари градят живота нов. По-свободен и справедлив ли е животът на българина днес?

По-свободен, разбира се, но справедливостта куца! Ченгесарската ни демокрация се случи, защото не достигнаха свестни и чисти хора. Повечето морални и духовни изхабявания от времето на комунизма, както и близостта ни с Русия, и сега си дават поле за изява у нас. Корумпирани, откровени крадци и измамници се възкачиха на власт благодарение на медийната и повсеместна атака от началото на 90-те. Когато се опитаха свободни медии и свободни предприемачи да завземат пространството, бяха спрени с бухалки. Кой знае какъв отпор на мутрите не виждам. До ден днешен не им се противостои както трябва. С малки изключения, масово страхът победи.

Защо според теб изключителна рядкост в наше време станаха творци и песни, олицетворяващи обществена кауза? Гражданското общество се пробужда и търси правата си, а като че ли, с изключение на теб и още малцина, липсва музика, която да го вдъхнови и поведе?

Послания като „45 години стигат”....”Времето е наше” , бяха подменени в най-гледаното време на телевизията с рефрените „шат на патката главата”.... „за крадец не ставаш, ти си будала”.... „ръгай чушки в боба”... „дънките ш’ти цепна, само да те гепна”. По весникарските сергии вместо свободна преса се напълни с порно водевилчета (издания на ченгета като Кеворкян и др.) и пр. Така байганьовщината в българите избуя за сметка на алековщината. Благодарение на шепа меркантилни, добре спонсорирани, промазани типове, у нас се напомпа една посттекезесарска, силиконова суб-халтура, която проми мозъците и създаде поколение нови меркантили... Пък ти им пей „Нека бъде светлина”....

Но въпросът не е в това! Въпросът е какво ще остане? През последните 29 години злите сили у нас само забавиха процесите и извъртяха некви пари, но няма да останат вечно, защото по широкия свят отдавна са ги минали тия упражнения. Така че вярвам, че най-важно е да сме „като свето”, както се казва по трънски. Всичко си върви, бавно, но славно!

Възможно ли е в 2018 г. - и с помощта на изпълнители като теб - българското общество да си върне типичния за........

© OFFNews