We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trendwatchen in de krant: over een te lichte lunch en loodzware levenslessen

12 10 2
12.01.2019

Mijn ervaring met helderzienden en waarzeggers is beperkt tot een cafébezoek in Amsterdam-West, begin jaren tachtig. Voor een portret in het Amsterdams Stadsblad ging ik op bezoek bij een mannelijk medium op leeftijd, achterin het etablissement. Naast hem lag een open reistas met halve broden en andere levensmiddelen – de dankbare clientèle betaalde in natura. De sessie eindigde met de verzekering dat er zich „iemand in mijn omgeving” bevond die „Jan” heette. En het was waar!

Er zal een verschil zijn tussen waarzeggers en futurologen of trendwatchers – het laatste is tenslotte een vak en, voor zover bekend, geen goddelijke gave – maar de invloedrijke communicatiewetenschapper en trendwatcher Adjiedj Bakas kan er ook wat van. In het magazine De ondernemer voorzag hij ruim een jaar geleden dat „anti-terrorisme obstakels van beton” big business zouden worden; op de site Nationale Beroepengids.nl wist hij dat, met de opkomst van IS, „de periode van vrede voorbij is”. Ook in Oekraïne „gaat het niet lekker”, aldus de trendwatcher, een favoriete gast en veelgevraagde spreker in het bedrijfsleven. Op een bijeenkomst van De Nederlandse Leeuw, een vergaarbak van rechts engagement, voorzag hij begin 2018 een Derde Wereldoorlog door de huidige migratiestroom. Een muur was de „enige manier om te overleven”, aldus het verslag in deze krant.

Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl.

Ja, en aan de lunch in NRC voorzag hij zaterdag 5 januari dat „slowbalisation” de norm wordt: duurzaam leven en minder vliegen. Het is dat u het zegt.

Op........

© NRC