We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

VVD maakt foute keuzes en verbetering is niet in zicht

18 138 118
12.01.2019

Twee collega’s, Marco Out (Assen) en Don Bijl (Purmerend), hebben hun lidmaatschap van de VVD opgezegd. Ieder heeft hun motieven kunnen lezen. Zij verwoorden een breed ongenoegen dat onder veel bestuurders met een VVD-signatuur leeft.

Koen Schuiling is burgemeester van Den Helder

Laat ik proberen de rode draad in de brede kritiek te formuleren. Het begint met schaamte voor de vele integriteitskwesties. Dat die mogelijk waren en er zelfs bij de selectie van huidige Kamerleden niet uitgefilterd werden, is onbegrijpelijk. Eén incident kan. Maar deze reeks is het gevolg van een blinde vlek en een gebrek aan moreel besef bij mensen die de top van de partij hebben kunnen bereiken.

Ernstige recente missers, van de leugen van Zijlstra (over zijn ‘ontmoeting’ met Poetin, red.) tot het geklungel met de dividendbelasting, leiden niet tot bezinning, maar worden in het ergste geval met een relativerende ‘grap’ afgedaan. Wordt de ernst wel gevoeld?

Ondertussen zwijgt de VVD als fundamentele en liberale waarden in het geding zijn, zoals nu bij de Nashville-verklaring. Of doet de fractievoorzitter uitspraken die apert in strijd zijn met die waarden of de Grondwet, zoals over het recht van demonstratie tegen........

© NRC