We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

In Italië is ook het populisme schijn

3 11 13
14.06.2018

Dirk-Jan van Baar is historicus en publicist.

Met de komst van een nieuwe volksregering in Rome, die alles anders gaat doen, wordt over Italië weer geschreven alsof het einde der tijden nabij is. Toegegeven; het land nodigt daartoe uit. In onze ogen is het dolce vita decadent en als we niet oppassen gebeurt dat straks op onze kosten.

Maar in Italië is niets wat het lijkt, dus ook het populisme niet. Italië loopt voor- én achterop. Voorop, omdat we alle moderne politieke agitatie, van Mussolini tot Berlusconi, in Italië het eerste hebben gezien. Achterop, omdat de noordelijke economieën al vijf eeuwen het tempo dicteren. Italië heeft alles al eens meegemaakt, maar dan groter en dramatischer. Het Romeinse Rijk is synoniem voor de ondergang, en een betere spindoctor dan Machiavelli – een zoon van de Renaissance – is er nooit geweest. Daarbij heeft de katholieke kerk Italië geleerd dat de macht altijd achter de schermen huist. Een realistisch inzicht, of je nu wel of niet gelooft.

Natuurlijk zijn dit clichés, maar daar staan de clichés tegenover van al diegenen die, met de nieuwe geheel uit populisten bestaande regering in Rome, het einde van de euro al voor zich zien. Ook de Italiaanse president had zijn twijfels, en........

© NRC