We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Slik skal Røkke redde verdenshavene

2 0 0
15.02.2019

Havet har blitt en internasjonal snakkis. Det snakkes om tilstanden i verdenshavene på nær sagt alle topptunge møter og konferanser over hele kloden – muligens med unntak av møter der Donald Trump setter dagsorden. Sist på årets World Economic Forum i Davos, som med et kompetansetungt panel hadde en dyster gjennomgang av statusen i verdenshavene.

Det var kanskje på høy tid, vil vel noen si. Faktum er at det har vært allment kjent i mange tiår at verdenshavene har blitt brukt som menneskehetens søppeldunk. All slags dritt har blitt dumpet i havet over hele kloden. Allerede da Thor Heyerdahl i 1970 seilte over Atlanteren i sivbåten Ra II, ringte alarmklokkene. Heyerdahls mannskap kunne fortelle om sjokkerende mengder søppel på havet. En rapport om denne miserable tilstanden i Atlanterhavet ble sendt fra Heyerdahl til FN.

Et halvt århundre har gått. Og forsøplingen av havene har bare fått fortsette. Om tretti år vil det være mer plast enn fisk i havene, hvis utviklingen ikke snues. Den syke hvalen som for to år siden ble avlivet på Sotra utenfor Bergen, med magen full av........

© Nordnorsk Debatt