We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Politika kao nužan začin

3 0 0
11.01.2019

Da, reč je o otporu i buntu ljudi, čak i kada su nesvesni da pobuna, bilo građanski protest, bilo pokret pa i štrajk, ima sponu - ta reč je politika. S tim što taj najmanji zajednički sadržalac svih protesta može imati dva predznaka, kao i u matematici uostalom, pozitivan i negativan.

Dakle, već godinama na ovim prostorima, a naravno i mnogo šire, imamo proleća, demonstracije, imamo proteste protiv diktatura, zbog ubistava, protiv rušenja fizičkih i duhovnih obeležja gradova, sela, planina i reka, žute i ine prsluke, crne marame.

Sve češće ih vode mahom mladi i nešto malo manje mladi, sazivajući se preko društvenih mreža i nešto putem ono malo tradicionalnih medija koji ne bagatelišu proteste, a najređe to čine kao u dobra stara vremena, direktno, licem u lice.

Povodi su, rekosmo, razni; od sumnje u izborne radnje i rezultate, preko nekih zakonskih rešenja koja čitave grupe ljudi stavljaju u podređen položaj ili pomenutih huliganskih rušenja kao što je bila Savamala u Beogradu - sve do krajnje dramatičnih smrti kakve su ona nerazjašnjena mladića Davida Dragičevića u Banjaluci, još nerazjašnjena Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici ili, na sreću po posledicama manje strašan ali nesumnjivo težak, fizički napad na Borka Stefanovića, jednog od opozicionara u Srbiji. (Ta metalna štangla nije bila učinkovita kao sve ono što je Davida već davno odaslalo na drugi svet i set metaka u Oliverov potiljak.)

Protesti su tu gola činjenica. Usmereni su, a gde bi drugo, nego protiv vlasti. Tamo i ovde. Jer, vlast je ta koja određuje koliko će listića biti ubačeno u koju kutiju, bez obzira što odavno nisu u igri one "ćorave",........

© Nezavisne Novine