We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Akciza do daske

2 0 0
13.06.2018

Fašisti tuku narod! A nije Kristalna noć.

Protesti su politički motivisani i organizovani.

Narko-dileri i ubice vode protest!

Brzo će zaboraviti cenu benzina, tražiće ostavke!

Nisam popustio Amerikancima, pa neću ni na ulici!

Evo samo nekoliko naslova i izjava - poslednju je lako identifikovati i s ove i s one strane Drine, mada niko živ ne može da objasni kakve veze, ovde i tamo, ima predsednik s cenom goriva - koje od petka kruže Srbijom, s manje ili više šlaga i otrova. Reč je, dabome, o protestu građana koji zbog prenaduvanih cena benzina i dizela, sat-dva dnevno, ovde-onde blokiraju ulice i puteve.

Tek da se zna da nekim ljudima nije po volji to što je samo ove godine benzin poskupeo devet odsto, a dizel 11. A bune se uoči najžešćih poljoprivrednih radova i, što da ne, odmora.

Pri čemu gro "profita" ne ide čak ni poslovično lukavim i lukrativnim dobavljačima goriva već - državi, koja od svakog dinara (evra, marke...) inkasira 54 odsto. Akciza. Pa, kako čovek da se ne pobuni, posebno što cena nafte na svetskom tržištu gotovo da uopšte ne utiče na cenu derivata na domaćem; tačnije, utiče kad raste, ali ne i kad pada.

E, sad, pitanje od milion barela: zašto su svi građani koji učestvuju hotimice u protestima - a ne zna se koliko ih je hiljadu, dve, pet hiljada - fašisti, narko-dileri i ubice? Ili bar zašto dopuštaju sebi da ih "oni vode"? Ima li među njima neko običan, naprosto čovek koji rabi svoje pravo da bude nezadovoljan što mu država zavlači ruku u džep na sve moguće i nemoguće........

© Nezavisne Novine