We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Analiza podjele rizika zdravstvenog osiguranja u Republici Srpskoj

1 0 0
12.07.2018

Podjela rizika zdravstvenog osiguranja znači udruživanje rizika osiguranja između svih kategorija osiguranika. Posmatra se kroz odnos procentualnog učešća pojedine kategorije osiguranika u ukupnom broju osiguranika i osiguranih lica i procentu prihoda koji ta kategorija ostvaruje u ukupnom prihodu od doprinosa.

Ukupan broj osiguranih lica u Republici Srpskoj je u 2017. godini iznosio 930.019. Od toga je 635.027 osiguranika (nosilaca osiguranja) i 294.992 člana porodice. Dakle, na jednog nosioca osiguranja dolazi 0,46 izdržavanih članova porodice. U poređenju sa zemljama iz okruženja odnos broja nosilaca osiguranja i članova porodice je kod nas znatno veći, jer na dva osiguranika koji uplaćuju doprinos dolazi jedno osigurano lice koje ne plaća, dok u Sloveniji na tri, a u Hrvatskoj na četiri nosioca osiguranja dolazi jedan član porodice.

Najveće učešće u ukupnim prihodima Fonda imaju osiguranici iz kategorije zaposlenih i to preko 80%, a procenat zaposlenih osiguranika je 24,7%. Dakle ¼........

© Nezavisne Novine