We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Студена война, която е по-добре да бъде избегната

3 1 0
12.01.2019

В четвъртък Брюксел бе арена на геополитическа битка. Страстите около пакета "Мобилност 1" формално бяха свързани с бъдещето на транспортния бранш в Европа, но в действителност противопоставянето има далеч по-мащабни измерения. Става дума за конфронтация между пазарни принципи и социализъм, между свободна търговия и протекционизъм, между "стари" и "по-нови" членки на ЕС. Конфронтация, която върна сянката на Желязната завеса от времето на Студената война.

Кой (ще) спечели? Засега резултатът изглежда равен - Транспортната комисия в ЕП отхвърли исканията на източноевропейските превозвачи, но също така бламира и две от трите теми в самия пакет. Развръзката изглежда неясна, тъй като никой не дава признаци, че знае със сигурност какво следва по процедура. Което означава, че битката тепърва ще се изостря.

Ето и отзиви от западните медии:

Български и румънски шофьори на камиони протестират срещу Макрон и пакета "Мобилност", коментира Courrier des Balkans (издание на френски език за региона на Балканите). Протест за по-малко права, но за запазване на работата - това е целта на организираната от български шофьори на камиони демонстрация в центъра на Брюксел, подкрепена от техни колеги от Румъния, Полша, Унгария, Литва и Латвия.

Близо 700 шофьори на камиони, предимно българи, протестираха пред Европарламента в Брюксел, отбелязва белгийският Le Soir. Според тях, предложеният от Европейската комисия нов пакет "Мобилност" цели да ги изхвърли от сектора.:

Депутатите от комисията по транспорт на Европейския парламент гласуваха на 10 януари социалния аспект на пакета за мобилност, пише специализираният сайт transportinfo.fr. Въпреки натиска на........

© news.bg