We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Evige øyeblikk: Slaget ved Waterloo

2 0 10
12.07.2018Evige øyeblikk

Forfatteren, Stefan Zweig, utgav i 1927 boken, Evige øyeblikk: Tolv historiske miniatyrer («Sternstunden der Menschheit»), hvor han tok for seg viktige øyeblikk i verdenshistorien. Som jeg tidligere har skrevet blogginnlegg om, regnet forfatteren erobringen av Bysants i 1352 som ett slikt øyeblikk, hvor mer eller mindre tilfeldige hendelser endret på historiens gang.

Et annet, evig øyeblikk fant sted under slaget ved Waterloo den 18. juni i 1815. Den beslutningen som en enkelt mann fattet der, skulle få avgjørende betydning for Europas og verdens skjebne de neste tiårene.


Foto: ()

Napoleon Bonaparte


Napoleon er tilbake

Napoleon var tilbake fra eksilet på Elba. Keiseren hadde nok en gang vunnet franskmennenes hjerter. Glemt var tyve år med krig, glemt var det tragiske felttoget i Russland, hvor mesteparten av den en gang så mektige franske armeen enten ble drept i strid eller bukket under av frost og/ eller utmattelse på veien hjem til Frankrike.

Keiserlige ambisjoner

Gjort er gjort og spist er spist, tenkte kanskje Napoleon, før han igjen vendte blikket mot Europa. Ambisjonene var det ingen ting i veien med. Men europeiske konger og keisere hadde ikke glemt Napoleon; en engelsk, en preussisk, og en russisk hær ble reist nesten umiddelbart.

Møte dem enkeltvis

Napoleons hovedfiende, britiske Wellington, kom marsjerende nordfra. Napoleon visste at han måtte møte de ulike hærene hver for seg; de måtte for all del ikke få samle seg til et avgjørende slag. Han angrep derfor preusserne ved Ligny i Belgia, og Schwarzenberg ble tvunget til en retrett med sin skadeskutte arme.

Forberedelser til neste slag

Napoleon klargjorde så hæren sin for et avgjørende slag mot Wellington, som hadde forskanset seg i høydene ved Quatre-Bras. Problemet var bare at preusserhæren fortsatt var stridsdyktig, til tross for det ferske nederlaget dagen før. Napoleon våget derfor ikke........

© Nettavisen