We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

NBA PRIČE: Leri "Baba" Džonson

5 2 6
11.01.2019

Ovom pričom želim da odmrznem legendu o Džonsonu. Imao je samo 10 sezona NBA karijere. Povreda leđa koštala je, ne samo njega, već i košarku, njegovih silovitih predstava na NBA parketima. U ligu je došao jako, igrao još jače, a nije mogao tiše da ode. Ako ćemo realno, imao je ne više od osam pravih sezona. Premalo za takvog igrača. Malo za nas koji smo obožavali da ga gledamo.

Pretvaranje sirove snage u strahovita zakucanja bio je njegov posao. I obavljao ga je perfektno. Bez greške. Bio je nezaustavljiva sila Stršljenova. Bio je spiritualni vođa Njujorčana. A najviše od svega je bio nepokolebljivi vuk, uvek gladan pobeda i spektakularnih koševa. Magnet za navijače.

Karijeru je počeo u svom Teksasu, da bi posle dve godine Odesa koledža prešao na UNLV, kod čuvenog trenera Džerija Tarkanijana. Sa UNLV je osvojio titulu protiv Djuka, kada su pobedili sa 30 razlike, što je bila najveća razlika u jednoj finalnoj NCAA utakmici. U timu je tada imao Stejsija Ogmona, takođe buduću NBA zvezdu.


Posle osvojene Nejsmi nagrade, Leri biva odabran kao prvi pik na draftu od strane Šarlot Hornetsa. Te sezone je lako osvojio titulu rukija godine, ispred Stiva Smita. Zbog svoje snage je celu karijeru odigrao na poziciji krilnog centra, iako je bio visok 201 cm. Čarls Barkli, isti slučaj. Sa svojim atletskim predispozicijama, Leri je bio čovek među decom u koledž konkurenciji. Šarlot je imao neverovatnu sreću da dobije priliku da bira Džonsona. On je bio motor koji će da preokrene franšizu Hornetsa i vine ih u visine. Već u prvoj sezoni je postao drugi strelac tima, iza Kendala Gila, potpisao sponzorski ugovor za "Konvers" (Converse)" i zauzeo drugo mesto na takmičenju u zakucavanju, iza Sedrika Sebaljosa. Dobio je naslovnu stranu u časopisu "Slem" (Slam), sa jednim od svojih brutalnih zakucavanja. To je bilo premijerno izdanje ovog časopisa i čast da se na njemu pojavi pripala je Džonsonu. Eto koliki je uticaj već tada Leri imao u NBA ligi. I dalje mislite da nije bio materijal za NBA legendu? Možda da opet razmislite.

Leri je često imao i nesuglasice sa saigračima, pogotovo ako su oni bili zvezde. Malo je ego radio. To je najupečatljivije bilo u Hornetsima. Sledi mala priča kako se razvilo neprijateljstvo između njega i Alonza Morninga. Ranih 90-tih, Pet Rajli je trenirao Nikse. Tačnije od 1991. pa sve do 1995. godine. Niksi takvi kakvi jesu, brend su za sebe. Ipak je to Njujork. Ako se nije nešto desilo u Njujorku, kao da se nije ni desilo. Ali to nije bilo dovoljno. Ovi navijači traže titule. Traže pobede. Traže slavu. Medison Skver Garden. Hala gde svaki igrač želi da igra. Hala gde nikome ne fali inspiracije. Pogledajte Kobi Brajanta. Njegovi poeni će vam sve reći. Rajli je redovno ostajao bez šampionske titule zbog ovih ljudi. Iako je imao džina sa Džordžtauna - Patrika Juinga, na drugoj strani su bili Hakim Olajdžuvon, Redži Miler i Majkl Džordan. I pored rekordnih sezona, kada su pobede u pitanju, falio je taj presudni korak koji bi napravili ka tituli. Ali taj korak je večito nedostajao. Negde je škripalo.

Kada je stigla ’95. godina, Rajli je poželeo više moći, jači budžet i novi izazov. Njujork je zamenio sunčanom Floridom, gde se njegov mediteranski izgled odlično uklapao. Tamo je dobio novog pulena Džordžtauna, koledža koji je mašina za proizvodnju onih pravih centara, moćnih pod obručima. Jakih kao zemlja. Dobio je Alonza Morninga. Majami je četiri godine zaredom išao na Nikse u plej-ofu. Neprijateljstvo ova dva tima počelo je kada je Pi-Džej Braun bukvalno prevrnuo Čarlija Varda. U plej-ofu 1998. godine došla je nova utakmica ovih rivala. I tada je čovek iz naše priče krenuo u razmenu udaraca sa Alonzom Morningom, sa kojim je inače bio saigrač tri sezone u Hornetsima. Tada je nesrećni Džef Van Gandi upao da razdvoji nekadašnje saigrače i čini se dobio najviše po glavi.

Ali nije ovo bio prvi put da se njih dvojica, kako da kažem, ne razumeju. A, ne. Dešavalo se to. Bilo je nešto lično između njih, što je prelazilo granice sporta i nadmetanja. Ako se ponovo vratimo u doba kada su igrali za Hornetse, priča ide ovako. Šarlot je birao Džonsona kao prvog pika. Stigao je u Hornetse da ih razbudi i da pokrene rebuilding. Odmah sledeće godine su dobili pravo da biraju sa druge pozicije i izabrali su Alonza, koji je tada bio zvezda Džordžtauna. Dobijate u sezoni 1992/93 dva igrača na poziciji 4 i 5 koji zajedno u proseku donose čak 43 poena timu. A pritom vam obojica daju po "10 " skokova u proseku. Nađite sada takav tandem. Ali da bude isto tako efikasan što se tiče poena. Evo da vam pomognem. Nema ga. Ne postoji. No existe.

Hornetsi stižu do plej-ofa. Alonzo daje pogodak u poslednjoj sekundi protiv Seltiksa. Masa luduje. Dolazi još jedna vest, koja........

© mondo